Velika "pošiljka"
196

Detalji rekordne zapljene droge u Zenici: Heroin vrijedan 12 miliona KM stigao iz Bugarske

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje detaljnim pregledom pošiljke u Zenici otkrili su 82 kilograma heroina, čija tržišna vrijednost se procjenjuje na više od 12 miliona KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su 19. jula kontrolu pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Bugarske u Zenicu. Tom su prilikom detaljnom kontrolom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu herion.

Iz UIO su kontaktirali kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA koji su posebnim testerima izvršili uzorkovanje pronađene materije, te potvrdili da se radi o heroinu.

"Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heriona, korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica, dd posebne pomoći bio je CT – 40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog Programa. Posebno ističemo odličnu zajedničku saradnju službenika UIO i SIPA-e, koja je i rezultirala otkrivanjem i zapljenom rekordne količine heroina na prostoru Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Više detalja nisu mogli dati zbog nastavka istrage, a nadležnost u ovom slučaju preuzet će SIPA.