Akcija "Start"
35

Detalji iz istrage: Karišik izdao mjenicu Seidu Hadžibajriću na iznos od tri miliona KM

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH danas je započela akciju zaplijene imovine u slučaju koji se dovodi u vezu s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, njegovim sinom Seidom Hadžibajrićem i, između ostalog, Admirom Arnautovićem Šmrkom.
Klix.ba saznaje detalje ove akcije i na koji način je došlo do uvezivanja dvojice Hadžibajrića sa Arnautovićem i kako je on uveden u posao s parkinzima.

Podsjećamo, raspakivanje Sky aplikacije dovelo je do provođenja akcije "Start" u kojoj su uhapšeni Ibrahim Hadžibajrić, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Elmedin Karišik, Mehmed Dedić i Emina Rogo. Za Admira Arnautovića Šmrka se sumnja da je prao novac preko tih parkinga. Sporni objekti i imovina nisu u direktnom vlasništvu Arnautovića, no tužilaštvo sumnja da je on stvarni vlasnik. Konkretno, zapečaćeni parking na Bistriku je u vlasništvu jednog od njegovih saradnika.

Naime, kada je riječ o dodjeli parking prostora u ulici Telali firmi "Šermani" Ibrahim Hadžibajrić je iskoristio poziciju načelnika Općine Stari Grad kako bi nezakonito raskinuo ugovor o zakupu s prethodnim zakupcima te isti dodijelio firmi "Šemrani".

Kako saznajemo iz istrage, kompletan posao u vezi parkinga vode Elmedin Karišik i njegov brat Hamza Karišik, a dogovor o podjeli prihoda, i to za parking Trg Austrije i Dom Armije je navodno u omjeru 80 posto za Ibrahima i Seida Hadžibajrića te 20 posto za Karišika, a za parking na Baščaršiji prihod dijele u jednakom omjeru.

Prihode od parking prostora firme "Šemrani", dijele zajedno sa Admirom Arnautovićem Šmrkom i Adnanom Maglićem.

Novac zarađen najmom parking prostora ostaje na računima firmi "Europark", "Parking tim" i "Šemrani" sa kojim dalje raspolažu, a dio novca koji iz tog posla sljeduje Ibrahima i Seida Karišik obezbjeđuje na drugi nezakonit način te sa novcem koji mu Seid donosi u gotovini čuva u sefovima.

Karišik je pravio evidenciju svih uplata i isplata porodice Hadžibajrić te ih putem Sky aplikacije periodično slao Seidu radi kontrole te je zabilježeno da se do marta 2021. godine u njihovo ime raspolaže novcem od 400.000 eura.

Karišik je u ime društva "Plaza Group" izdao bjanko mjenicu na ime Seida Hadžibajrića kojom ga ovlašćuje da može raspolagati novcem u iznosu do tri miliona KM.

Međutim, kako je došlo do uvlačenja Šmrka u cijelu priču? Prepiska Sky aplikacije otkriva i taj dio.

Seid Hadžibajrić je pisao 21. januara 2021. godine o parkingu "Tržnica" kod Vijećnice, koji je držala žena od Kobilića, a zatim su ga preuzeli izvjesni Salko i Eso koji su toj ženi dali 23.000 KM.

Karišik piše Seidu da su oni zaposlili tzv. Lulu s Vratnika da čuva parking zbog čega predlaže da taj parking uzmu popola sa Šmrkom i da im treba neko poput njega u poslu bez obzira na mjesečnu zaradu. Seid kaže da je puno da im daju 50 posto i da treba vidjeti sa Ibrahimom, na šta Karišik kaže da trebaju tako uraditi zbog Lule koji sa sobom "uvijek ima 10 klošara".

Zatim Seid javlja da će "beg sve srediti za Telale" i komentariše: "Joj, brate nije ti to pametno Boga mi što si na njegovu ženu nikako, baš si me nasekiro, ja samo mislim da nam oni nisu pouzdani, bojim se da ne izrade."

Povodom ove akcije kontaktirali smo i direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinka Jakića koji je za Klix.ba potvrdio da Agencija izuzima dokumentaciju o poslovanju četiri firme koje upravljaju sa pet parking prostora te je objasnio da će one u narednom period nastaviti s radom.

"Po rješenju Kantonlnog suda od 29.5. četiri pravna subjekta su data na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom i to 'Plaza Group' , 'Europark', 'Parking time' i 'Šemrani'. Ta preduzeća imaju pet parking prostora na području općine Stari Grad. Od ovih subjekata 'Plaza Group' ima i druge aktivnosti, mjnačnice, poslovne prostore… Želim naglasiti da se današnja provodi uz asistenciju sudske policije FBiH i Kantonalne uprave policije. Doći ćemo u posjed sve dokumentacije o poslovanju tih firmi, pa ćemo obavijestiti javnost nakon analize", rekao nam je Jakić.

Potvrdio je da se za jednu firmu veže ime Admira Arnautovića Šmrka.

"Prema dostupnim informacijama to lice je imalo svoj udjel i uzimalo novac. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je to nedvojbeno ustanovilo. Vidjet ćemo sve transakcije, to je za Agenciju zahtjevan posao i moramo biti spremni da se odupremo svim nasrtajima i opstrukcijama, kako mi tako i tužilaštvo i sud, koji će biti atakovani od pojedinih lica koji finansiraju napade", ukazuje Jakić.

Pitali smo ga šta će se u narednom period dogoditi s ovim firmama koje su trenutno u nadležnosti Agencije.

"Firme će nastaviti normalno poslovati i sva dobit će biti na namjenskim računima te će se čekati okončanje pravomoćnog sudskog postupka. U slučaju da budu osuđeni novac ćemo uplatiti u budžet Federacije, a druga opcija je da se finansira izgradnja Palate pravde FBiH gdje će biti smješteno specijalno odjeljenje Vrhovnog suda FBiH i Sudska policija. Vjerujem da ćemo biti lideri u borbi protiv korupcije", objasnio nam je Jakić.

Naglašava da je Federalna agencija najbolja u regionu po oduzimanju imovinske koristi te kaže da su u zadnje dvije godine provedene edukuacije policije, tužilaca i da je 400 nosilaca pravosudnih funkcija provelo edukaciju.

"Edukacije smo radili uz pomoć delegacije EU, OSCE-a i UNDOC-a, dobili smo sve što u regionu vrijedi sudskih tužilaca i vještaka da obuče naše tužioce i sudije. Da to nismo uradili sve bi palo u vodu. Sada imamo jako sposobno tužilaštvo", zaključio je Jakić u razgovoru za Klix.ba.