Najviše u Foči
16

Detalji akcije "Wolf": Uhapšeno 14 osoba zbog rasturanja cigareta

E. Sk.
Izvršen pretres na 17 lokacija na području Foče i Banje Luke (Foto: D. Ć./Klix.ba)
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Granična policija BiH i Ministrastvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) danas su u Sarajevu održali press konferenciju o temi operativne akcije kodnog naziva "Wolf".

Riječ je o akciji koju su nekoliko mjeseci provodili pripadnici Granične policije u saradnji s MUP-om RS pod nadzorom Tužilaštva BiH.

"Prvi put je na ovakav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH. Zadokumentirano je izvršenje više krivičnih djela organiziranog krijumčarenja i rasturanja cigareta stranog porijekla bez akciznih markica uz učestvovanje većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezivanje kriminalne grupe koji imaju jasno definiranu organizaciju posla. Uloge članova uglavnom su podijeljene na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju ove robe", kazao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Ovako organizirane kriminalne grupe su se, dodaje, međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do BiH, a sve u cilju izvršenja krijumčarenja i rasturanja akcizne robe.

"Izvršen je pretres na 17 lokacija na području Foče i Banje Luke, prilikom čega je lišeno slobode 14 osoba, izuzete su veće količine mobilnih telefona, SIM kartica, oružja, municije, cigareta, vozila...", govori Galić.

U akciji je učestvovalo više od 250 policijskih radnika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

"Ovo je bila vrlo dobra akcija, u cilju sprečavanja organizovanog kriminala. Policija RS, odnosno MUP RS pruža konstantnu pomoć u zaštiti istočnog dijela granice BiH, gdje učestvujemo trenutno sa 80 policijskih službenika. Žao mi je da ova operacija nije dobila međunarodno-regionalni karakter, ali pandemija nas je spriječila da proširimo aktivnosti na kolege iz Crne Gore. Ovaj način istrage će biti nastavljen i podignut na viši nivo", kazao je Siniša Kostrešević, direktor Granične policije RS.

Almir Bašić, načelnik Centralne istražne kancelarije Granične policije, kazao je da je prema prikupljenim dokazima na ovaj način spriječeno da se nanese šteta budžetu BiH u iznosu od najmanje 400.000 KM.