|

Detalji akcije Jumper: Uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mittala, policija pretresa GIKIL

Detalji akcije Jumper: Uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mittala, policija pretresa GIKIL
21
A. K.
19.11.2019. u 10:16
37
komentara
21

dijeljenja
Detalji akcije Jumper: Uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mittala, policija pretresa GIKIL Foto: A. K./Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhapsili saradnike Pramoda Mittala koji je optužen za višemilionski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), saznaje portal Klix.ba.
Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području općina Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivana Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Općinski sud u Tuzli.

Prema nezvaničnim informacijama koje je Klix.ba dobio u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko hapšenja.

Kako saznajemo, Vukšić i još dvije dosad uhapšene osobe su pod sumnjom na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.Konkretno Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od firme GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

Vukšić je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Shristi Mittal, kćerki vlasnika kompanije GSHL Pramoda Mittala koji je u julu ove godine hapšen po nalogu Tužilaštva TK, nakon čega je platio kauciju za izlazak iz pritvora.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


U spornom Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković. Sve njih je izabrao GSHL Pramoda Mittala, osumnjičenog za višemilionski kriminal, dok su predstavnici državnog kapitala ostali bez učešća u upravljanju.

Nakon toga, reagovao je i Općinski sud u Tuzli donošenjem rješenja kojim zabranjuje GIKIL-u provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva, a samim tim zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mittal.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...