Kontroverzne izjave
276

Desničar Ivo Lučić na HRT-u ustvrdio da se pravi "bošnjački entitet"

Klix.ba
Foto: HIP
Foto: HIP
Hrvatska televizija sinoć se u emisiji "Otvoreno" bavila predstojećim izborima u BiH, položajem Hrvata te aktuelnim rješenjima koja se tiču Izbornog zakona.

Gost emisije je bio i Ivo Lučić sa Hrvatskog instituta za povijest, koje poznat kao ultradesničar, a inače bivši visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni i general HVO-a.

"BiH već dugo ima političku krizu ali ona je sada postala i ustavna kriza. Odluka Ustavnog suda mora se provesti. Nažalost Daytonski sporazum, čiji je jedan aneks Ustav BiH, mijenjao se do sada nebrojeno puta, silom su se nametale neke odluke, pa tako i ova izborna pravila. Vodeće stranke u BiH, pet bošnjačkih stranaka, ta izborna pravila ne žele mijenjati. Meni se čini da su oni krenuli u pretvaranje Federaciju u svoj etnitet dok Republiku Srpsku neće dirati", rekao je on, dodavši da Hrvati u BiH neće pokleknuti.

Dodao je i da će pod krinkom stvaranja građanske države Bošnjaci sada birati hrvatskog člana predsjedništva.

Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo, zamjerio je što se situacija pretjerano dramatizira i čak dovodi u pitanje opstojnost države. Tvrdi da to nije tako. Naravno da se odluke Ustavnoga suda moraju provoditi ali treba provoditi i sam Ustav koji ima jasne odredbe o ovoj situaciji.

Glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić istaknuo je da neke od izrečenih teza nisu tačne. Ustvrdio je da je očito da u BiH postoje neke stranke kojima nije u cilju da se donese novi Izborni zakon prije izbora.