Nema povrijeđenih
135

Desetine saobraćajnih nesreća epilog obilnih sniježnih padavina u Sarajevu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nove snježne padavine, koje su zahvatile područje glavnog grada Bosne i Hercegovine u popodnevnim i večernjim satima, dovele su do brojnih problema u saobraćaju. Iz MUP-a KS su nam kazali da su bile desetine saobraćajnih nesreća, srećom bez povrijeđenih osoba.

Brojni zastoji i udesi otežavali su saobraćaj na području cijelog grada, a problemi su se povremeno javljali i u prometu gradskog i prigradskog saobraćaja.

"Od 18:30 sati do 21:30 bilo je deset saobraćajnih nezgoda, uglavnom s manjom materijalnom štetom", kazali su nam iz MUP-a KS.

Pedeset vozila i 130 radnika KJKP GRAS su na terenu i čiste ulice prvog i drugog prioriteta.

Ističu da ulažu nadljudske napore da očiste saobraćajnice, zaštite zelenilo od lomljenja i očiste staze i stepeništa. Navode da će ekipe na terenu ostati cijelu noć ukoliko to vremenske neprilike budu zahtijevale.

"Posao nam je otežavao saobraćajni kolaps koji je nastao usljed špice poslije radnog vremena. U to vrijeme, od 15:30 do 17:30 sati, snijeg je najviše padao i grtalice nisu mogle da obavljaju zadatke. Grtalicama je na nekim terenima grtalice bile onemogućno kretanje po 45 minuta. Puni kapacitet je na terenu, vrši se uklanjanje snijega i sprečavanje nastanka leda na ulicama prvog i drugog prioriteta. Apelujemo na građane da sutra u istom periodu odlože svoje obaveze, ukoliko je to moguće, ili da koriste vozila javnog gradskog prevoza kako naša voziala ne bi imala problema. Apelujemo i da vode računa gdje parkiraju vozila pogovoto u padinskim dijelovima grada", kazao nam je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Snijeg i jak vjetar stvaraju nanose na kolovozu i znatno otežavaju vožnju, kao i čišćenje na putnim pravcima Trnovo-Foča preko Rogoja, Foča-Tjentište preko prevoja Čemerno, zatim na području Gacka.

Prevoj Mliništa-Glamoč na području Federacije BiH potpuno je neprohodan za saobraćaj, saopćeno je večeras iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Prema prognozama meteorologa snijeg će nastaviti padati i tokom noći i sutra sve do popodnevnih sati.