Nisu vraćali kredite
63

Desetine građana BiH posljednjih godina ostalo bez stanova zbog dugovanja bankama

Piše: Dž. L.
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hiljade građana Bosne i Hercegovine primorano je podizati velike kredite radi rješavanja stambenog pitanja, što ih često obaveže na višegodišnje vraćanje duga. Međutim, kako smo istražili, usljed teške ekonomske i socijalne situacije u državi mnogi nisu uspjeli vratiti dugove bankama zbog čega su ostali bez krovova nad glavama.

Prema podacima iz nekoliko bh. banaka, desetine stanova oduzete su od državljana BiH proteklih godina.

Sve banke neizmirenje dugovanja nastoje riješiti vansudskim putem ili sudskim nagodbama koje rezultiraju izmirivanjem obaveza. Ukoliko je nemoguće postići bilo kakav dogovor, slijedi pljenidba stana.

Iz Raiffeisen banke kazali su nam kako imaju uredan proces naplate svojih potraživanja te da bilježe dobre rezultate kada je riječ o saradnji s klijentima.

"U procesu naplate kredita smo usmjereni na individualni pristup u okviru kojeg zajednički pokušavamo sagledati mogućnosti te pronaći zajedničko rješenje. S obzirom na to da nam je važno da realno i pravovremeno prepoznamo problem, naše klijente savjetujemo da nas što ranije obavijeste ukoliko imaju finansijske poteškoće u otplati obaveza ili je izvjesno da će dospjeti u iste. Dakle, uvijek prvenstveno nastojimo postići dogovor s dužnikom, a ukoliko to ne uspijemo, pribjegavamo alternativnim izvorima naplate, odnosno u konačnici aktiviranju kolaterala te rješavanju problema putem suda", rekli su nam iz Raiffeisen banke.

Naprimjer, NLB Banka je od osnivanja samo četiri kredita naplatila prodajom nekretnina. Sudske nagodbe, govore nam iz NLB Banke, rezultirale su izmirenjem obaveza i nije bilo razloga za izmirenje obaveza iz nekretnine korisnika kredita.

"Ukoliko nastupe okolnosti koje mogu dovesti do kašnjenja u otplati kredita, s korisnikom kredita se dogovara reprogram, a s ciljem da se izbjegne naplata kredita prodajom nekretnine koja se primjenjuje samo u slučajevima kada nema drugog načina za izmirenje obaveza", ističu iz NLB Banke.

ProCredit Banka je u toku dvadesetogodišnjeg poslovanja preuzela u posjed ukupno sedam stambenih jedinica građana BiH, a da niti jedna od tih nekretnina nije bila obezbjeđenje plasmana odobrenog građanstvu.

"Razlog ovako malog broja izuzetih nekretnina leži u činjenici da je više od 90 posto našeg poslovanja usmjereno na pravne osobe. Naša banka odgovorno ulazi u odnos s klijentima što podrazumijeva i detaljne analize platežne sposobnosti, namjene plasmana pri tome izbjegavajući potrošačko kreditiranje", kažu iz Odjela za poslovanje s privredom ProCredit Banke.

Dalje nam iz ProCredit Banke govore kako su najčešći razlozi za izuzimanje nekretnina dodatna zaduženja klijenata u drugim finansijskim institucijama te nemogućnost naplate potraživanja, što vodi ka dodatnim zaduženjima kako bi se premostio jaz u rokovima naplate potraživanja i plaćanja dobavljačima.

"Glavni cilj banke je da nađe dogovor s klijentom i zato nastojimo vansudski rješiti sporove. Od ukupnog broja sporova gdje je bila uključena hipoteka na stambene objekte, uspjeli smo s klijentima dogovoriti vansudsku nagodbu u skoro 80 posto slučajeva. U takvim slučajevima banka se uglavnom odriče i zakonskih zateznih kamata, nerijetko odustajemo i od naplate sudskih troškova od klijenta, a sve s ciljem da ne izuzimamo stambene jedinice", pojasnili su nam iz ProCredit Banke koja je od sedam preuzetih nekretnina uspjela prodati četiri nekretnine.

Brojne banke nisu bile u mogućnosti odgovoriti na naš upit o pljenidbama stanova zbog povjerljivosti podataka.

Pljenidba stanova i drugih stvari u našoj zemlji, bez obzira na vrstu dugovanja, vrši se u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Federacije BiH te Zakonom o izvršnom postupku RS-a. Zanimljivo je kako sudski izvršioci zbog duga ne oduzimaju vjenčano prstenje, medalje i drugo ordenje i priznanja, lične i porodične dokumente te fotografije.