|

Desetine Bosanaca i Hercegovaca tražilo da se vrati u državu

Desetine Bosanaca i Hercegovaca tražilo da se vrati u državu
637
F
FENA
23.3.2020. u 16:55
163
komentara
637

dijeljenja
Desetine Bosanaca i Hercegovaca tražilo da se vrati u državu
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 15. marta 2020. godine uspostavilo telefonsku liniju za hitne pozive 033 281 309 te adresu elektronske pošte [email protected] za kontakte naših državljana koji se nalaze u inostranstvu, a imaju potrebu da nas kontaktiraju u vezi sa trenutnom situacijom.
Ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje izjavio je za Fenu da su putem tih kanala za kontakte primljeni brojni zahtjevi i upiti, a situacija se praktično konstatno mijenja imajući u vidu pozive koji pristižu i koji se obrađuju.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH, koji se trenutno nalaze u inostranstvu sa različitim upitima vezanim za načine povratka u Bosnu i Hercegovinu. Većina takvih upita je iz evropskih zemalja, ali ima i slučajeva iz Azije, SAD-a, Latinske Amerike, Kanade.

"Kao generalni savjet, našim državljanima sugerišemo da prate realne mogućnosti povratka komercijalnim letovima, a da se za konzularnu pomoć, ukoliko im je potrebna, obrate nadležnim DKP- ima Bosne i Hercegovine koji pokrivaju zemlju ili region u kojem se trenutno nalaze, s obzirom da za sada nije planiran organizovani povratak državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva. Neke od zemalja iz kojih ima najviše registrovanih zahtjeva su Njemačka - 79, Turska - 26, Ruska Federacija - 16, Egipat - 16, Španija - 10, ali su to promjenjivi brojevi s obzirom na vrlo dinamični situaciju koja se iz trenutka u trenutak mijenja, ali se svi zahtjevi koji pristižu evidentiraju i konstatno se obrađuju", kazao je Regoje za Fenu.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...