Mirza, hvala ti!
0

VIDEO / Deseta godina bez legendarnog Mirze Delibašića Kinđeta

Priredio: J. H.
Prošlo je već deset godina od smrti najboljeg košarkaša kojeg je Bosna i Hercegovina imala Mirze Delibašića Kinđeta.

Ovaj rođeni Tuzlak je blistavu sportsku karijeru počeo sa 14 godina osvajanjem Pionirskog prvenstva Bosne i Hercegovine u tenisu. Te 1968. godine postaje član Košarkaškog kluba Sloboda gdje se zadržao u naredne četiri godine. Nakon Slobode i Tuzle Mirza Delibašić dolazi u sarajevsku Bosnu u kojoj je proživio najljepše sportske trenutke svog života.

Kinđe je 1979. godine vodio KK Bosnu do trofeja najboljeg košarkaškog tima na Starom kontinentu. Studenti su bili na krovu Evrope. Tog 5. aprila 1979. godine u dvorani u Grenobleu Studenti su pobijedili italijanski Emerson u finalu Kupa šampiona. Poslije toga, KK Bosna osvaja još jedno prvenstvo Jugoslavije.

Nakon nezaboravnih i neponovljivih igara u dresu sarajevskih Studenata, Kinđe odlazi u Real Madrid na nagovor njegovih velikih prijatelja iz Madrida, Juana Corbalana i Waynea Brabendera.

Baš kao što je postao legenda KK Bosna, Delibašić je svojim neponovljivim igrama i karakterom osvojio sve Madriđane. Bilo je to vrijeme nogometnih legendi Kraljevskog kluba, kao što su Alfredo di Stefano ili Ferenc Puškaš. Kinđe je postao košarkaška legenda u glavnom gradu Španije.

Već 1982. godine, Mirza Delibašić napušta Madrid i odlazi u italijanski Indesit koji je tada vodio Boša Tanjević. No, nakon dvije utakmice, Mirza je doživio moždani udar. Košarkaška Evropa je zašutjela. Morao se povući sa košarkaških terena.

Nakon toga, vratio u Sarajevo gdje je živio sa svojom porodicom. 2000. godine proglašen je sportistom stoljeća u našoj zemlji. Već naredne godine, zdravlje ga je izdalo. Umro je na današnji dan, 8. decembra 2001. godine u 47. godini. Nekoliko hiljada ljudi došlo je na posljednji ispraćaj najvećem sportisti kojeg je ova zemlja imala.

Danas dvorana Skenderija, u kojoj je hiljade Sarajlija uveseljavao svojim igrama, nosi njegovo ime. Godine 2007. ušao je i u Kuću slavnih FIBA-e, tamo gdje i pripada.

Mirza, hvala ti!