BiH
0

Deset tehničkih i srednjih stručnih škola iz BiH dobiva ISO 9001:2000 certifikate

FENA
GTZ - Projekt za srednje stručno obrazovanje i usavršavanje u BiH organizirat će u petak, 27. juna u Sarajevu svečanu manifestaciju dodjele certifikata za deset tehničkih i srednjih stručnih škola iz BiH prema ISO 9001:2000 normi, saopćeno je iz GTZ-a.

Ove škole su prve u BiH koje su ostvarile uslove za dobivanje ISO 9001 certifikata.

Manifestaciji će prisustvovati i predstavnici nadležnih ministarstava koji će se obratiti prisutnima.

"GTZ Projekt nastoji pospješiti reformu srednjeg stručnog obrazovanja u BiH, između ostalog i podizanjem kvaliteta u školama, kao i održavanjem istog na odgovarajućem nivou. To se želi postići uvođenjem ISO 9001:2000 normi u prvom, te postizanjem kvaliteta prema EFQM modelu u drugom koraku, navodi se.

Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) je organizacija za međunarodnu saradnju i održivi razvoj. Glavni nalogodavac je vlada Savezne Republike Njemačke, konkretno Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

GTZ trenutno realizira oko 2.700 razvojnih projekata u više od 130 zemalja svijeta. Glavni cilj projekta za stručno obrazovanje i usavršavanje je povećanje sposobnosti zapošljavanja apsolvenata odabranih državnih tehničkih i stručnih škola.