BiH
0

Deset stipendista iz BiH odlazi na studij u Veliku Britaniju

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft objavit će u utorak imena deset dobitnika stipendija Chevening (Čivning) u školskoj 2006./2007.

Imena stipendista ambasador će saopćiti na pres-konfrenciji koja će sutra biti održana u British Councilu .

Chevening je shema za stipendiranje studenata za pohađanje postdiplomskog studija u Velikoj Britaniji. Svake godine se u 150 zemalja dodijeli više od 2,300 novih Chevening stipendija. Finansira ih Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, a administrira British Council. Osnovni cilj Chevening sheme je školovanje stručnjaka koji će po završetku studija doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Prioritetne oblasti ovog studijskog programa su pravo, ekonomija, međunarodni odnosi, bankarstvo, finansije, novinarstvo i menadžment, ali se u razmatranje uzimaju i prijave kandidata izuzetno dobrih akademskih dostignuća iz ostalih oblasti.

Stipendije su namijenjene za magistarski studij u trajanju od jedne godine, i pokrivaju sve troškove postdiplomskog studija, uključujući životne troškove, i troškove putovanja u Veliku Britaniju i natrag.

Za deset kandidata iz BiH koji su dobili stipendiju za ovu akademsku godinu, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije osiguralo je gotovo 500.000 KM.

Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva omogućilo studij za više od 70 postdiplomaca iz BiH, izdvojivši oko tri miliona KM, saopćeno je iz British Councila.