BiH
0

Deset radnika iz Vareša nastavili štrajk glađu

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Deset radnika preduzeća za "Prikupljanje sekundarnih sirovina“ iz Vareša drugi dan štrajkuje glađu ispred sjedišta Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Bivši radnici "Livnice“ iz Vareša, koja je privatizacijom postala vlasništvo braće Mirsada i Sadika Durića, prije devet dana počeli su mirne proteste ispred kantonalnog sjedišta, zahtijevajući da im se omogući odlazak u penziju.

"Za uvezivanje staža nedostaje nam oko stotinu hiljada KM. Premijer Miralem Galijašević rekao nam je da se cijeli slučaj može riješiti sudskim putem i da se strpimo da bi se sudskim presudama osigurala sredstva za uvezivanje staža. Mi štrajk nećemo prekinuti dok ne dobijemo čvrste garancije da će naš problem biti riješen u što kraćem periodu“, kaže Hasan Pajt, jedan od desetorice radnika.

Uoči početka današnje sjednice Skupštine ZDK-a, ovu grupu radnika posjetilo je i nekoliko zastupnika koji su im obećali pomoć.

Zasjedanje kantonalne skupštine, za aktueliziranje svoga problema iskoristile su i radnice robne kuće "Bosna" iz Zenice, koje su pred zgradu Vlade stigle s transparentima i zviždaljkama.