Veliki problemi
58

Deset posto stanovnika Banje Luke ostaje bez vode, proglašena vanredna situacija

SRNA
Draško Stanivuković pozvao građane da budu solidarni
Draško Stanivuković pozvao građane da budu solidarni
Grad Banja Luka na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije uveo je vanrednu situaciju u pojedine dijelove grada zbog problema sa vodosnabdijevanjem.

Vanredna situacija uvedena je u mjesnim zajednicama Donja Kola, Rekavice jedan, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, LJubačevo i Donja Piskavica, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Ima još mjesnih zajednica za koje nismo odlučili da li da uvodimo vanrednu situaciju, ali Štab će o tome razmatrati na sljedećoj sjednici za dva dana", rekao je novinarima gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Inače, Stanivuković je danas snimljen kako se raspravlja s mještanima koji su ostali bez vode.

Mjere kao što su restrikcija vode i pojačane kontrole gradskih kontrolnih organa i policije na snagu stupaju danas, a nadležni u Gradskoj upravi kažu da će za mjesta koja ostanu bez vode biti obezbijeđene cisterne sa pitkom vodom.

"Apelujemo na građane da racionalno koriste vodu", rekao je Stanivuković.

Mjesne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija i koje imaju problem sa vodosnabdijevanjem, kako je naveo, čine 10 posto od ukupnog stanovništva.

Nova sjednica Štaba o pitanju vodosnabdijevanja zakazana je za utorak.

Mjere će se odnositi na:

  • smanjenje vodosnabdijevanja uz pojačanu kontrolu kućanstava za racionalniju potrošnju;
  • pojačana kontrola cjevovoda koje neodgovorni pojedinci samostalno prilagođavaju svojim potrebama; -pojačana distribucija spremnika za vodu, a sve upute bit će objavljene na oglasnoj ploči svake mjesne zajednice i na web stranici Grada.

"Važno je da u ovim trenucima svi budemo solidarni i osvijestimo ozbiljnost situacije, jer samo racionalnim trošenjem možemo postići optimalan učinak", izjavio je Stanivuković.