Veliki posao u 2017.
10

Deset posto površine grada Goražda pod sumnjom od mina

Piše: E. A.
Angažman deminerskih timova Federalne uprave Civilne zaštite na području Goražda nastavljen je i u ovoj godini.

Nakon što je tim FUCZ "Goražde B" okončao veliki zadatak iz prošle godine "Kazagići 8" gdje je deminirano 99.000 metara kvadratnih, prije nekoliko dana okončano je i deminiranje lokaliteta u Mjesnoj zajednici Ilovača, a trenutno ovaj tim radi na deminiranju u naselju Vran Potok.

Uz angažman ovog, ali i deminerskog tima Oružanih snaga BiH te projekte koji su već izvjesni, očekivanja su da bi 2017. godina mogla biti najbolja kada je riječ o deminiranju teritorije grada Goražda u posljednjih 20 godina.

Lokalitet Sredoljin u Ilovači, 30-tak kilometara od Goražda, je u vrijeme rata bilo područje na samoj liniji razgraničenja, deminirana lokacija je nedaleko od kuća a u blizini je rezervoar za vodu. Demineri su očistili 5.032 kvadratna metara sumnjive površine.

"Nakon završetka ovog odmah su zadužili novi projektni zadatak, a to je Vran Potok 542 m2. Istina mali prostor, ali je izolovan i vjerovatno je upitan obzirom da se tu nalazi izvorište vode blizu jedne kuće i ostao je jedan prostor koji je ostao izolovan koji je potrebno istražiti i očekujemo vrlo brzo da će taj zadatak biti predat uz namjeru da nastave ovaj kontinuitet i preuzimanje novih zadataka na prostoru Grada Goražda", ističe Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu.

Već sada je izvjesno da bi 2017. u ovom dijelu BIH mogla biti godina deminiranja tako da će angažman deminerskih timova biti nastavljen.

"Imamo mi prioritete koje smo poslali početkom ove godine. U skladu sa tim prioritetima oni od BHMAC-a preuzimaju projektne zadatke i dolaze na teren. Mi očekujemo da će Federalna uprava civilne zaštite ostati i ove godine na terenu. Jako je bitno da su i Oružane snage krajem prošle godine počeli deminiranje Ljukov do, projektni zadatak površine oko 23.000 m2, a ako znamo da i Njemačka ambasada već raspisuje tender i izvršen je pregled zadataka od potencijalnih izvođača očekujemo ovu godinu sa svim izvođačima da će biti jedna od najboljih u posljednjih 20 godina, odnosno od rata do danas", pojašnjava Drakovac.

Podsjećanja radi, samo uz podršku njemačke ambasade na području Goražda bit će realizovana četiri projekta deminiranja ukupne površine oko 197.000 metara kvadratnih, što je od velikog značaja ima li se na umu da se 10 posto od ukupne površine Grada Goražda vodi kao sumnjiva.