Ukupno 257
37

Deset novih slučajeva koronavirusa u BiH, sedam u RS-u i tri u Širokom Brijegu

I. P.
Još deset novih slučajeva koronavirusa potvrđena su jutros u našoj zemlji. Riječ je o sedam slučajeva u Republici Srpskoj, dok su tri slučaja zabiježena u Širokom Brijegu. Time je do od jutros u BiH potvrđeno ukupno 20 novih slučajeva.

Kako je rekao ministar zdravlja RS Alen Šeranić, u posljednja 24 sata od 74 uzorka potvrđeno je sedam pozitivnih i tako u tom bh. entitetu sada postoje 162 slučaja od čega su 91 muškarci i 71 žena.

"Jedna osoba je iz Banje Luke, ašest je iz Bosanske Gradiške. u Banjoj Luci je riječ o tzv. trećem klasteru, a u B. Gradiški riječ je o porodičnom klasteru kod pet slučajeva. šesti slučaj nema veze sa tim klasterom", rekao je Šeranić.

Sve osobe su u izolaciji i bit će praćeni u skladu s procedurom te su u stabilnom stanju.

Ministar zdravlja je potvrdio da je trenutno 28 osoba smješteno u banjalučkoj Klinici za infektologiju, od kojih su tri osobe na respiratoru, dok je na banjalučkoj pulmologiji 15 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom u RS je 16.519 osoba, a iz tog nadzora je izašlo njih 2.239.

Što se tiče Širokog Brijega, u Zapadnohercegovačkom kantonu su potvrđene tri testirane osobe. Sada je time ukupno 16 zaraženih osoba u spomenutom kantonu.

Stanje u gradovima i mjestima u BiH izgleda ovako:

Banja Luka - 104, Konjic - 21, Sarajevo - 13, Široki Brijeg - 12, Mostar - 10, Laktaši - 10, Bosanska Gradiška - 9, Tuzla - 8, Kozarska Dubica - 8, Bihać - 7, Teslić - 5, Goražde - 5, Zenica - 4, Prnjavor - 4, Grude - 4, Bijeljina - 4, Čelinac - 3, Modriča - 3, Kneževo - 3, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prijedor - 2, Čitluk - 1, Derventa - 1, Kotor Varoš - 1, Novi Travnik - 1, Lukavac - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Bosanska Krupa - 1, Ribnik - 1, Doboj - 1.

Kako bismo zajedno što brže prebrodili pošast virusa, građanima Bosne i Hercegovine savjetujemo ponašanje koje je u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i vlasti, a izolacija je najmanje što moramo učiniti.