Spas za 50-ak pacijenata
18

Deset mjeseci nakon otvorenja počeo raditi Centar za dijalizu u Cazinu

M. N.
Bubrežni bolesnici s područja Velike Kladuše, Bužima, Bosanske Krupe i Cazina više neće morati putovati desetine kilometara do Bihaća kako bi išli na dijalizu. Od ponedjeljka je u funkciji Dijalizni centar u Domu zdravlja Cazin u kojem će istovremeno dijalizu moći obavljati 22 pacijenta.

Prema procjenama Doma zdravlja Cazin, ovdje će uslugu dobiti više od 50 pacijenata koji imaju bubrežna oboljenja, a godinama čekaju na ovu lokaciju koja je svečano otvorena prije devet mjeseci, ali su morali čekati rješenja nadležnih institucija kako bi ovaj centar počeo raditi.

"Pacijentima će usluga dijalize biti dostupnija, komfornija i kvalitetnija. Ovaj centar zadovoljava svjetske standarde. U proteklom periodu obučili smo medicinsko osoblje koje će pružati ovu vrstu zdravstvenih usluga, a u tome nam je pomoć pružila i Kantonalna bolnica u Bihaću", kazao je Amir Murić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Izgradnja centra je počela 2016. godine, a koštala je oko 4,5 miliona KM. Ovaj projekt podržala je i Vlada USK. Ocijenili su ga najznačajnijim u ovoj godini. Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Almina Handanagića, ovim je Dom zdravlja Cazin stavljen u rang s kliničkim centrima koji se direktno finansiraju iz sredstava Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

U Centru je zaposleno deset educiranih medicinskih sestara i tehničara i dva ljekara koja će brinuti o pacijentima. Ovo je drugi centar za dijalizu na području USK, a 16. u Federaciji BiH.