{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset dana za odbranu Sulji Karajiću

F
27.11.2008. u 15:07
0
0
Deset dana za odbranu Sulji Karajiću
0
Deset dana za odbranu Sulji Karajiću
Odbrana Sulje Karajića najavila da planira saslušati 18 svjedoka, među kojima i samog optuženog.
Na statusnoj konferenciji na suđenju Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH, Odbrana je prezentirala plan izvođenja dokaza, te istakla da im je neophodno deset dana kako bi saslušali 18 svjedoka, među kojima i optuženog.

“Odbrana je saslušala mnogobrojne osobe i odabrala njih 18 koje bi željela saslušati, te dva vještaka. Imat ćemo također i nekoliko materijalnih dokaza, te smo planirali saslušati optuženog kao svjedoka”, rekao je Hasan Veladžić, jedan od Karajićevih branilaca.

Sudsko vijeće je u cijelosti prihvatilo prijedlog Odbrane za izvođenje dokaza, a saslušanje prvih svjedoka predviđeno je za 18. decembar 2008. godine.

Karajić se tereti da je, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), u toku 1994. i 1995. godine učestvovao u nizu zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i civilima sa područja zapadne Bosne.

Odbrana je istakla da će svjedoci govoriti o zločinima koji su počinjeni u tom periodu, dok će jedan od vještaka dati nalaz i mišljenje o duševnom stanju optuženog u to vrijeme.

“Planirali smo saslušati i vještaka ortopeda, koji će govoriti o fizičkoj sposobnosti optuženog te povredi koju je zadobio”, rekao je Veladžić.

Odbrana je istakla da Tužilaštvu ne može dostaviti zapisnike sa saslušanja svjedoka koji će svoj iskaz davati u korist Karajića pošto “tehnički nije bilo moguće da ih sačine”.

Suđenje Karajiću počelo je u martu 2008. godine i tokom devet mjeseci izvođenja dokaza Tužilaštvo je saslušalo preko 40 svjedoka, koji su govorili o učešću optuženog u različitim zločinima tokom 1994. i 1995. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: