Dani mevluda i zikra
142

Derviški mevlud na vrelu Bune u Blagaju najavljen za 13. maj, a manifestacija počinje 27. aprila

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Tradicionalna 48. manifestacija "Dani mevluda i zikra" počinje 27. aprila u Mostaru, a centralna manifestacija - Derviški mevlud i zikr na vrelu Bune u Blagaju održat će se u subotu 13. maja kad se očekuje dolazak na desetine hiljada vjernika.

Najstariju kulturno-vjersku manifestaciju koja u Hercegovini okuplja na desetine hiljada muslimana iz BiH i regije organizuju Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. "Preporod" Mostar.

Svečano otvorenje manifestacije i izložba Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom "Sultanske džamije u BiH“ najavljeno je za četvrtak u 19 sati u prostorijama Centru za kulturu Mostar.

Okuplja hiljade vjernika

U programu manifestacije planirane su promocije knjiga, naučni skupovi, susreti mladih, večeri Kur'ana, tribine, zajedničke dove. Centralna manifestacija, tradicionalni mevlud i zikr u Blagajskoj tekiji na vrelu Bune, bit će proučeni u subotu 13. maja s početkom u 11 sati.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce podsjeća da je mnifestacija "Dani mevluda i zirka" najstarija i najznačjija manifestacija na području Hercegovine.

"Centralnom mevludu iz godinu i godinu prisustvuje sve više vjernike. Posljednjih godina bilježimo brojku od oko 30.000 iz BiH i naših prijateljskih zemalja. Manifestacija je utemeljena na višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika na dovištima, gdje izgrađuju svoju duhovnost, promišljaju o svojoj prošlosti, sadašnjosti ali i budućnosti", istaknuo je Puce.

Naglasio je da su ovogodišnji programi manifestacije brižno koncipirani kao dodatni poticaji za kulturno, naučno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice.

"Programi su namijenjeni svim generacijama vjernika. I ove godine bit će dodijeljena tradicionalna nagrada "Fevzi Mostarac" koja se dodjeljuje istaknutim naučnim radnicima, istraživačima koji promoviraju opće humanističke, tradicijske, duhovne i kulturne vrijednosti Bošnjaka Hercegovine", podvukao je Puce.

Bogat program

U programu manifestacije za 3. maja je najavljena promocija monografije "Muftije Mostara i Hercegovine", autora Ahmeda Mehmedovića za 10 sati u Centru za kulturu Mostar, a za 5. maja, "Veče Kur'ana" u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju, poslije akšam-namaza.

Za subotu 6. maja, najavljeni su susreti Mreže mladih Muftijstva mostarskog u Gradu Hercega Stjepana Vukčića u Ljubuškom, a za dan kasnije, promocija knjige "Radikalna ljubav", izabrao Omid Safi, prijevod prof.dr. Munir Drkić u 18:30 sati u Tekiji na Vrelu Bune u Blagaju.

Za utorak, 9. maja, najavljena je dova šehidima, sjećanje na 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom na Mostarskim šehitlucima, a za 11. maja u 19 sati u Centru za kulturu najavljena je tribina "Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji", i gostovanje Mevlud-ef. Dudića, muftije Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Za petak,12. maja najavljeni su "medžlisi -zikr i kijam- Zikr" u Tekija na vrelu Bune u Blagaju, nakon jacije namaza, a 13.maja u 11 sati centralna manifestacija i tradicionalni mevlud u Tekiji na vrelu Bune u Blagaju.

Utorak, 16. maj prema programu će se održati Okrugli sto "Imami šehidi" u džamija Hadži Ali bega Lafe u 17 sati čime će se ovogodišnja manifestacija službeno i zatvoriti.