Vodeći akupunkturolog u regionu
16

Dervišević: Akupunktura čini čuda u liječenju bolova u leđima

Piše: A. Džaferović
Edvin Dervišević
Edvin Dervišević
Bosna i Hercegovina je prije rata bila regionalni centar za akupunkturu, a danas je malo ljekara koji se bave akupunkturom i koji su za nju zainteresirani, kaže za portal Sarajevo-x.com doktor Edvin Dervišević, jedan od vodećih akupunkturologa u ovom dijelu svijeta.

Doktora Derviševića je naš poziv zatekao u Brčkom gdje se, kako sam kaže, odmara u snijegom prekrivenom rodnom gradu u društvu prijatelja i rodbine. Inače, godinama živi i radi u Sloveniji i šef je Katedre za medicinu sporta na Fakultetu za sport Univerziteta u Ljubljani te jedan od najpriznatijih akupunkturologa u regionu.

BiH bila vodeći regionalni centar za akupunkturu

Za akupunkturu se zainteresirao prije 25 godina kada je tokom jednog studijskog putovanja u Kinu vidio da se radi o drugačijem načinu liječenja, za koje lijekovi nisu potrebni.

Nakon završenih postdiplomskih studija na Univerzitetu u Zagrebu, otišao je na usavršavanje u Šri Lanku, a zatim u Peking. Godine 1989. otvorio je Republički zavod za akupunkturu Bosne i Hercegovine u Sarajevu te kliniku u Mostaru gdje je radilo 14 profesora iz Kine i oko 20 naših ljekara i fizioterapeuta.

“Mi smo bili vodeći regionalni centar za akupunkturu u bivšoj Jugoslaviji i zakonski je to bilo dobro riješeno, ali počeo je rat. Republički zavod je bio prvi privatni zavod u bivšoj Jugoslaviji koji je vodio računa o akupunkturi u cijeloj BiH. Nažalost, danas se akupunktura u BiH vrlo malo primjenjuje i vrlo je malo ljekara zainteresirano za akupunkturu, što je fenomen", kaže Dervišević.

Liječi oboljenja za koje klasična medicina nema rješenja

Doktor Dervišević posljednjih 12 godina vodi škole akupunkture u Sloveniji i Hrvatskoj i kroz njih je također primijetio malu zainteresiranost bh. ljekara za drevnu kinesku medicinu.

Unatoč uvriježenom mišljenju, akupunktura nije alternativna medicina, jer ju je Svjetska zdravstvena organizacija 1979. godine priznala kao službenu metodu liječenja i preporučila liječenje akupunkturom za 70 bolesti.

Dervišević kaže da prema naučnim otkrićima akupunktura čini čuda tamo gdje klasična medicina nema rješenja.

“Koristi se u liječenju sinusitisa, rinitisa, alergijskog rinitisa, bolova u vratu, ramenima, koljenu, gležnju, kod cervikobrahijalnog sindroma, lumbaga, gastritisa, opstipacije, zatim za astme, spastični bronhitis, noćno mokrenje, primarni sterilitet, za hemipareze. Posebno efikasna je u liječenju svih vrsta glavobolja i migrena, bolesti kod kojih klasična medicina nema uspjeha, a naučno je dokazano da je kod bolova u leđima učinkovitija od vih svi vidova fizikalne medicine”, pojašnjava Dervišević.