BiH
0

"Der Spiegel" o BiH

Deutsche Welle
Novo izdanje njemačkog časopisa "Der Spiegel" donosi kraći interview sa Visokim predstavnikom u BiH, njemačkim političarem (CDU) Christianom Schwarzom - Schillingom, izvještava Deutsche Welle.

Svoju iznenadnu odluku da se povuče sa dužnosti Visokog predstavnika u BiH 30. juna, Christian Schwarz- Schilling obrazlaže ovako:

"Moj princip je bio i ostao, prebaciti više odgovornosti na bosanske političare. Zbog toga sam od strane mnogih političara u Bosni, ali i međunarodne zajednice bio oštro kritiziran i od mene se tražilo da vršim intervencije na širokom planu. Pravo da smjenjujem političare je samo za nuždu. Naravno, ja sam svjestan da su do sada važne odluke u zemlji bile provedene samo uz prijetnje međunarodne zajednice. To je u pravilu bilo dovoljno", kaže Schwarz- Schiling.

Misija OHR-a bi se trebala završiti 30. juna. Na pitanje da li će biti produžen njen rad Visoki predstavnik odgovara :

"Da, čini se da je to većinska želja međunarodne zajednice. Vašington je ranije bio protiv, jer je želio da se jakim intervencijama provedu reforme do kraja juna. Sada se čini da SAD zagovaraju moju strategiju, da se misija produži sa zadržavanjem posebnih ovlaštenja".

Možete li shvatiti nestrpljenje međunarodne zajednice, ako 11 godina nakon okončanja rata bosanski političari još ne pokazuju volju za ujedinjenjem, a milijarde međunarodne pomoći ostale bez učinka?

"Mislim da je to samo izgovor međunarodne zajednice, koja radije svoj novac troši za vojne mjere nego za koncept mirne poslijeratne politike. Otežavajuće za pomirenje ranijih ratnih protivnika je doduše i negativno djelovanje pojedinih susjednih zemalja izvana. Tu se misli prije svega na Beograd. Kada narednih dana padne odluka o statusu Kosova, vidjećemo kako će na to reagirati srpske partije, ali i vodstvo Republike Srpske", kaže Christian Schwarz- Schilling.