Općina Ilijaš
8

Deponija i opasni otpad u blizini kuća u naselju Makljen, stanovnici strahuju za svoje zdravlje

Piše: M. N.
Stanovnici sa području mjesne zajednice Podlugovi u Ilijašu upozorili su kako je došlo do narušavanja zakona i narušavanja zdravlja ljudi,djece i ekološke zajednice zbog deponije smeća i opasnog otpada koji se nalazi u naselju INA-Makljen bb.

Stanovnici ističu kako se ova deponija na lokaciji koja se nalazi uz rijeku Stavnju kao i uz samo naselje Makljen.

"Već nekoliko mjeseci uzastopno se vrši kontinuirano deponiranje otpada i smeća te opasnih materija. Kamioni firmi Citar Produkt D.o.o Ilijaš kao i firme Barsa d.o.o Visoko kontinuirano vrše dovoženje otpada sa područja drugih i naše opštine. U posljednjih 10 dana došlo je dovoženja ogromnih količina kamionskih,automobilskih kao i guma malih vozila na ovom lokalitetu. Pored toga su dovožene i određene količine metalne buradi, plastike, uljnih filtera kao i ogromnih količina zemlje sumnjivog porijekla u obliku asfalta te velikih betonskih naslaga u kojima se nalaze velike količine željeza“, rekao je predstavnik stanovnika Dženan Alajmović.

Slučaj su prijavili i Policijskoj stanici Ilijaš koji su obavili uviđaj, a kojem su prisustvovali stanari i predstavnik mjesne zajednice Safet Gabeljić.

"Moramo napomenuti da je policija na licu mjesta utvrdila i pronašla direktnog počinioca ovih gore navedenih djela koji ja ista i potvrdio te izjavio 'da je ovo njegova zemlja i da smije da radi šta god želi'. Goospodin je vlasnik firme Barsa d.o.o i rekao je da će nastaviti sa deponiranjem ovih materijala te da će ih zatrpavati zemljom jer je to 'njegova zemlja'. Navedena firma se bavi drvoprerađivačkim poslom. U samo nekoliko metara od njegove zemlje se nalaze naši domovi i rijeka Stavnja", rekao je Alajmović.

U svom apeli koji su uputili Općini i Općinskom vijeću Ilijaš mole za hitnu pomoć, te traže da se u što kraćem roku pošalju nadležne inspekcije kako bi se zaustavilo deponiranje i izvršilo uklanjanje opasnih materijala.