Zvanična posjeta
2

Dennis Hearne: Visoki predstavnik neće nametnuti rješenje za Mostar

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne u toku svoje prve i nastupne posjete Mostaru sastao se s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Hearne je u svom obraćanju medijima izrazio nadanje da će procesi koji se vode vezano za Mostar donijeti napredak, posebno kad je poznato da je situacija u Mostaru posebna i da ona predugo traje.

Hearne je bio kategoričan u odgovoru na pitanje novinara o najnovijim medijskim spekulacijama da će visoki predstavnik nametnuti rješenje za Mostar.

"Vidio sam taj članak i mogu vam reći kategorično da u okviru OHR-a nemam nikakvih inicijativa ili razgovora koji bi išli u tom smjeru. Uvijek stojim na raspolaganju organima vlasti bilo kojeg nivoa da pružimo informacije ili tehničku podršku, ali pronalazak rješenja ili implementacija su obaveze koje su date političkim strankama i parlamentima", odgovorio je Dennis Hearne.

Hearne je kazao da je zadovoljan onim što je čuo od Bešlića koji mu je iznio rezime trenutne situacije u gradu.

"Nisam došao danas u Mostar s bilo kakvom novom inicijativnom vezanom za Mostar ili s nekim novim idejama. Ovo je zvanična posjeta ranije dogovorena. Međunarodna zajednica poduzima određene napore koje predvode predstavnici SAD-a i Evropske unije, a cilj tih napora je pokušaj da se pomogne iznalaženje rješenja u vezi s izbornim pravilima. Međutim, bilo kakvi rezultati u tom procesu zavisit će od političkih stranaka i grupa u skupštinama koji o tome raspravljaju", kazao je Hearne.

Bešlić je kazao da je Hearna upoznao o stanju u kojem se Mostar nalazi, posebno o stanju spomeničke baštine, odnosno obnove u ratu srušenih objekata. Zatražena je pomoć u domenu rada javnih preduzeća kojima se danas zbog nepostojanja Gradskog vijeća teško može pomoći.