Federalni zastupnik
49

Dennis Gratz predlaže ograničenje na dva mandata za gradonačelnike i načelnike

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni zastupnik Dennis Gratz danas je prema Vladi Federacije BiH uputio Prijedlog zakona o izboru, prestanku mandata, ograničenju kandidature, opozivu i zamjeni gradonačelnika gradova i načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novi propis otvara vrata drugačijem načinu izbora, kao i ograničenjima mogućnosti reizbora. Gratz je poručio kako očekuje da njegov prijedlog pokrene širu debatu, kako bi promjene sistema izbora bile spremne za lokalne izbore 2020. godine.

"Ovaj prijedlog predviđa ograničenje kandidature na način da se osoba koja je već dva mandata uzastopno izabrana za gradonačelnika ili načelnika ne može kandidovati za treći mandat. To će otvoriti prostor demokratizaciji jedinica lokalne samouprave u kojima su trenutno takve okolnosti da gradonačelnici i načelnici imaju takve resurse gdje teško dolazi do smjene vlasti", kazao je Gratz.

Ovaj prijedlog predviđa direktni izbor svih gradonačelnika i načelnika, izuzev onih za koje Ustav Federacije BiH propisuje drugačije.

"Istovremeno ističem potrebu da se i slučajevi Mostara i Sarajeva rješavaju u tom pravcu. Na liniji je i ranijeg prijedloga platforme 'Naš Mostar', pa istim želim ponuditi okvir za dvokružni sistem izbora, kojim bi se ohrabrila šira izborna debata o važnim lokalnim pitanjima. Drugi krug izbora za gradonačelnike/ce i načelnike/ce bi sigurno vratio pažnju na pitanje - šta možemo i moramo uraditi za lokalnu zajednicu", dodao je Gratz.

Prijedlog bi zamijenio trenutni zakonski okvir koji uređuje izbor načelnika, konačno bi se u potpunosti regulisao status i izbor gradonačelnika, a isti briše raniju obavezu o strukturi naknada visokih dužnosnika u općinama i gradovima, koja ih po trenutno važećim normama stavlja u izjednačen položaj sa premijerom i drugim funkcionerima na federalnom nivou.