{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dennis Gratz: Elektorski sistem kao privremeno rješenje za Dom naroda

8.6.2018. u 16:11
11
15
Dennis Gratz: Elektorski sistem kao privremeno rješenje za Dom naroda
11
Dennis Gratz: Elektorski sistem kao privremeno rješenje za Dom naroda
Dennis Gratz
Federalni zastupnik Dennis Gratz zatražio je od Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da donese odluku kojom će se nametnuti rješenje za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te je predložio okvir.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Delegate bi birali općinski i gradski vijećnici iz pripadajućih kantona. Jednostavno, klubovi će se i dalje 'puniti' delegatima iz kantonalnih skupština, uvažavajući garantovanu minimalnu zastupljenost, a ono što ostane prazno delegirat će općinski i gradski vijećnici kao elektori. Takav sistem već postoji prilikom popunjavanja Vijeća naroda RS, te funkcioniše", kazao je Gratz.

Druga alternativa je da se status elektora dodijeli zastupnicima u Predstavničkom domu, ali je tu opet problematičan nedovoljan broj pripadnika neke od četiri skupine" dodaje Gratz.

"Također, ono što Inzko mora u svojoj odluci nametnuti jeste i način sankcionisanja prekoračenja ustavnih rokova. Moramo biti spremni na situaciju gdje HDZ BiH blokira izbor delegata iz nekih kantona, kao što se to desilo 2010. godine", zaključuje Gratz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: