Prijedlog za OHR
11

Dennis Gratz: Elektorski sistem kao privremeno rješenje za Dom naroda

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Federalni zastupnik Dennis Gratz zatražio je od Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da donese odluku kojom će se nametnuti rješenje za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te je predložio okvir.

"Delegate bi birali općinski i gradski vijećnici iz pripadajućih kantona. Jednostavno, klubovi će se i dalje 'puniti' delegatima iz kantonalnih skupština, uvažavajući garantovanu minimalnu zastupljenost, a ono što ostane prazno delegirat će općinski i gradski vijećnici kao elektori. Takav sistem već postoji prilikom popunjavanja Vijeća naroda RS, te funkcioniše", kazao je Gratz.

Druga alternativa je da se status elektora dodijeli zastupnicima u Predstavničkom domu, ali je tu opet problematičan nedovoljan broj pripadnika neke od četiri skupine" dodaje Gratz.

"Također, ono što Inzko mora u svojoj odluci nametnuti jeste i način sankcionisanja prekoračenja ustavnih rokova. Moramo biti spremni na situaciju gdje HDZ BiH blokira izbor delegata iz nekih kantona, kao što se to desilo 2010. godine", zaključuje Gratz.