Nova akcija u Tuzli
75

Denis Prcić: Zbog političkog procesa najviše ispaštaju studenti Američkog univerziteta

A. K.
Denis Prcić (Foto: A. K./Klix.ba)
Denis Prcić (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici SIPA-e danas su ponovo izvršili pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH, što je zvanično potvrđeno iz agencije. Direktor tog univerziteta Denis Prcić ipak navodi da pretres nije obavljen, već da je samovoljno ustupio dokumentaciju.
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zvanično su naveli da njihovi službenici danas obavljaju pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH, a tom prilikom izuzimaju određenu dokumentaciju. Precizirali su da se pretresi provode po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić pak navodi da nije riječ o pretresu, naglasivši da je on samovoljno dokumentaciju predao istražiteljima, a nakon što mu je Sud BiH omogućio ulazak u prostorije koje se nalaze u Tuzli.

"Ovdje je riječ o istom predmetu koji se vodi u Tuzli i Sarajevu, a u pitanju je ista dokumentacija koju su izuzimali i vratili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštva TK. Žalosno je da je zaustavljeno izdavanje diploma studentima, što je trebalo biti završeno još prošle godine. Studenti ih ne mogu dobiti jer su nadležna tužilaštva i Sud BiH zabranili prilazak univerzitetu i bilo kakav rad", kazao je Prcić u izjavi za medije.

Grupa između 40 i 50 studenata Američkog univerziteta u BiH trenutno ne može dobiti diplome o završenom školovanju na ovoj visokoškolskoj ustanovi zbog predmeta koji je pokrenut, a na osnovu prijava nekolicine studenata koji su Prcića optužili za reketiranje. On je te navode studenata još ranije opovrgavao.

"Mi smo čisti i ovdje se radi o politici i prepucavanju struja. Najžalosnije je što djeca, odnosno studenti ispaštaju, a ne ja ili Američki univerzitet. Diplome su djeci mogle biti podijeljene, a da se one iskopiraju i ovjere te kao takve predaju istražiteljima za procese. Studenti koji nisu platili participaciju su dobili diplome, tako da ovdje nema nikakve afere. Optužbe koje konstantno dobijamo i afera je kreirana od tužioca Tužilaštva BiH. Spinuju se i plasiraju netačne informacije, samo da bi se ukaljao moj i ugled univerziteta, a sve to na štetu studenata", dodao je Prcić.

Prcić je naveo da bi jedva dočekao da sarajevsko, tuzlansko i bh. tužilaštvo konačno podignu optužnice, kako bi se procesi rješavali na sudu, a ne na način na koji se to trenutno dešava. Istaknuo je i da je on bio pritvoren zbog, kako tvrdi, prikrivanja dokaza.

"Tužilac je prikrio dokaze i stavio me u pritvor. Hvala mu na tome jer je dokazao ko je i šta. Jedva čekam da podigne optužnicu i uđemo u proces dokazivanja i vidimo istinu. Ali, vidim da to oni ne žele, već spinovanje kako bi pravili štetu meni ili nekome drugom", dodao je Prcić, zaključivši razgovor smijehom i riječima da se super osjeća, poručivši nadležnima da slobodno mogu nastaviti.

Osim slučaja koji je vezan za studente, Tužilaštvu BiH konkretno je sporna diploma koju je Američki univerzitet u BiH izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. Po tom predmetu, Prcić je u junu ove godine bio uhapšen, ali je naknadno pušten iz pritvora uz mjere zabrane.