Upostava vlasti u HNK i SBK
0

Denis Lasić: Nije potpisan međustranački sporazum

FENA
Denis Lasić
Denis Lasić
Iako su neki mediji javili kako je danas potpisan međustranački sporazum o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvansko kantonu (HNK), mandatar nove kantonalne vlade Denis Lasić (HDZ BiH) kazao je kako je danas održan tek jedan u nizu sastanaka predstavnika kantonalnih odbora SDA, SDP-a BiH i dva HDZ-a, na kojem nije postignut konačan dogovor.

"Nema nikakvih novosti za javnost, niti je sporazum potpisan. Do kraja sedmice sigurno nećemo dobiti novu vladu", kazao je Lasić u telefonskoj izjavi za Fenu.

Podsjećamo, sredinom prošlog mjeseca iz stranačkih krugova uključenih u pregovore o formiranju nove vladajuće većine u HNK-u u javnost su odaslane informacije da je sve spremno za formiranje nove vlade, no, u posljednji trenutak, stranke okupljene oko projekta Hrvatskog narodnog sabora BiH (HDZ BiH i HDZ 1990) zauzele su stav da se pitanje nove vlasti u HNK-u i Srednjebosanskom kantonu (SBK) moraju rješavati u paketu.

U međuvremenu, u SBK-u postignut je načelan dogovor o uspostavi nove vladajuće većine koju će činiti HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP BiH. No, više od godinu dana nakon izbora još se čeka na realizaciju ovih sporazuma u dva kantona.