O međunarodnim izazovima
36

Denis Bećirović učestvovat će na 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

I. M.
Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića
Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović učestvovat će na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji od 16. do 18. februara 2024. godine tokom koje se na visokom nivou diskutira o najvažnijim međunarodnim sigurnosnim izazovima i problemima u svijetu.

Tokom konferencije, Bećirović će se obratiti kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu".

U Minhenu se ove godine održava 60. Minhenska sigurnosna konferencija (MSC), na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, ministara, sigurnosnih eksperata, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva. Tokom trodnevne konferencije, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima vanjske i sigurnosne politike sadašnjosti i budućnosti, posebno u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Ključne teme o kojima će se raspravljati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji uključivat će ulogu evropskih zemalja u sigurnosti i odbrani, nove vizije globalnog poretka, sigurnosne implikacije klimatskih promjena i još mnogo toga. Također, konferencija je prilika da se diskutira o koheziji unutar NATO-a i političkoj posvećenosti međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava.