BiH
0

Denis Bećirović posjetio spomen-područje Jasenovac

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas spomen-područje Jasenovac i u pratnji direktorice Memorijanog muzeja Nataše Jovičić obišao muzejske prostorije, položio cvijeće na centralni spomenik, te se upisao u Knjigu žalosti.

Bećirović je kazao da je došao u Jasenovac kao građanin i predsjedavajući Predstavničkog doma da bi iskazao duboko poštovanje prema svim nevinim žrtvama.

Naveo je da je na području Jasenovca režim tzv. Nezavisne države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu počinio strašan zločin nad nevinim Srbima, Jevrejima, Romima, ali i antifašistima iz redova drugih naroda.

Naime prema podacima kojima raspolažu u muzeju u Jasenovcu je za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno više od 82 hiljade ljudi od čega 20.000 djece. Međutim, predsjedavajući Bećirović je upozorio da se ne može govoriti o kolektivnoj krivici niti o genocidnosti bilo kojeg naroda već je sva krivica za ovakve zločine uvijek individualna.

Naglasio je da je izuzetno važno da političari u BiH odaju počast i žrtvama iz reda drugih naroda.

"Kada to shvate vjerujem da će budućnost BiH biti bolja nego njena tragična prošlost", zaključio je predsjedavajući Bećirović.