Bivši SDA-ov premijer
146

Denijal Tulumović ponovo bi mogao biti mandatar za sastav vlade u Tuzli

A. K.
Denijal Tulumović je bivši premijer Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović je bivši premijer Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton od jučer nema uspostavljenu vladu, a mandatara za njeno formiranje predložit će Stranka demokratske akcije (SDA). Najizglednije šanse trenutno ima Denijal Tulumović, a pored njega spominje se još jedno moguće ime, saznaje Klix.ba.
SDA je protekle sedmice inicirala smjenu članova Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa SDP-ovim premijerom Kadrijom Hodžićem.

Na jučerašnjoj sjednici Kantonalne skupštine, shodno osiguranoj novoj većini, uslijedio je pad vlade, a dok ne bude formiran novi saziv, poslove ministara obavljat će njihovi zamjenici.

Novu parlamentarnu većinu, pored SDA čine još i Socijaldemokrate BiH, Demokratska fronta, Stranka za BiH te dva preletača, odnosno Jasmina Lugavić iz PDA za koju je najavljeno izbacivanje iz stranke i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić.

Nedugo nakon SDP-ovog kraha koji je izgubio većinu, iz SDA su najavili da će upravo oni voditi procese vezano za formiranje nove Kantonalne vlade. Aktivnosti su u tom smjeru počele, a već se dva imena navode kao potencijalni mandatari za sastav nove vlade.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, prvi favorit je bivši kantonalni premijer Denijal Tulumović koji je, podsjetimo, u januaru prošle godine podnio neopozivu ostavku na tu funkciju, a nakon što je SDA izgubila neophodnu parlamentarnu većinu.

Kako je potvrđeno za naš portal, Tulumović još uvije nije prihvatio ponudu, a prije zvaničnog predlaganja njegovog imena, bit će obavljene međustranačke konsultacije unutar nove parlamentarne većine.

Također, kako saznajemo, pored Tulumovića, u opticaju je još i Bego Gutić, također jedan od bivših premijera Tuzlanskog kantona, koji se trenutno nalazi u mandatu načelnika Općine Banovići.

Kako su nam potvrdili iz SDA, ime mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona trebalo bi biti poznato do kraja ove sedmice.

S druge strane, u novoj paralmentarnoj većini još uvijek nisu razgovarali o raspodjeli ministarstkih pozicija.