|

Denijal Tulumović o 100 dana rada Vlade u Tuzli: Pravimo pozitivne pomake

Denijal Tulumović o 100 dana rada Vlade u Tuzli: Pravimo pozitivne pomake
74
A. K.
6.11.2019. u 13:28
8
komentara
74

dijeljenja
Denijal Tulumović o 100 dana rada Vlade u Tuzli: Pravimo pozitivne pomake Foto: A. K./Klix.ba
Navršilo se 100 dana od formiranja novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, a danas je kantonalni premijer Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije (SDA) rezimirao protekli period te istaknuo najznačajnije aktivnosti koje su realizirane za tri mjeseca rada.
Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović kazao je da su u proteklom periodu napravljeni pozitivni pomaci u brojnim oblastima, naglasivši da je cjelokupan rad baziran na zakonskim okvirima, što će biti praksa i u narednom periodu.

Rekao je da mu je čast što se nalazi na čelu jedne koherentne vlade koja je u javnosti ranije prozvana kao vlada s kratkim rokom trajanja.

"Prozvani smo kao vlada do petka. Pa svaka je vlada do petka, a kad će taj petak doći ovisi od skupštinskih zastupnika i političkih struktura koje su uključene u ovaj projekt. Na sjednicama vlade dosad su sve odluke donesene, napravili smo novi koncept gdje nam kolegij traje veoma dugo, a tu usaglašavamo stavove i sve nesporazume pokušavamo riješiti. Kada dođemo na sjednicu vlade formalno-pravno se provedu usaglašene odluke na kolegiju", kazao je Tulumović.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Pohvalio se da je Vlada TK do danas održala 13 redovnih i sedam vanrednih sjednica, sa 225 tačaka dnevnog reda, a donijeli su 254 pojedinačne mjere. Govoreći o projektima Tulumović je kazao da je 750.000 KM izdvojeno u vidu podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih kategorija.

Podrška mladima, borcima, poljoprivrednicima

Jedna od uvodnih stavki u njegovom ekspozeu bila je podrška mladima u Tuzlanskom kantonu, a svoje obećanje već je skupa s ostalim članovima Kantonalne vlade počeo ostvarivati.

"Za podršku mladima radimo na programima koji će omogućiti prvo subvencioniranje kamate za stambeno zbrinjavanje te finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja, a koja će u cilju imati unapređenje položaja mladih i jačanja omladinskog aktivizma. Za ovu namjenu planirana su sredstva od 150.000 KM, a najveći iznos je za podršku stambenog zbrinjavanja. Trenutno je u toku procedura javnog poziva", istakao je kantonalni premijer.

Kako je naveo, Vlada TK u proteklih 100 dana radila je i na postizanju kvalitetnijih uslova za obrazovanje učenika sa poteškoćama u razvoju, u čemu im je pomogla i Federalna vlada.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Tulumović je posebno sretan zbog činjenice da je Vlada TK završila svoj dio obaveza vezano za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, kao i da je otkočena realizacija formiranja Centra za autizam o kojem se priča već nekoliko godina.

Za 100 dana rada više sredstava izdvojeno je za održavanje i rekonstrukciju regionalne putne mreže, doneseni su novi pedagoški standardi za obrazovne ustanove, urađene su izmjene i dopune Prostornog plana Tuzlanskog kantona koji je upućen u skupštinsku proceduru, proširena je lista ortopedskih pomagala, više od 125.000 KM uloženo je u projekte održivog povratka, okvirno 1,7 miliona KM je izdvojeno za podršku privredi, a članovi Vlade TK otvorili su i socijalni dijalog sa svim sindikalnim organizacijama.

"Znam da će tu biti problema, ali mi pokušavamo u jednom socijalnom dijalogu doći do nekakvog optimuma koji se može uklopiti u planirana budžetska sredstva u budućnosti. Ne želimo obećavati ono što ne možemo ispuniti, a moj moto u životu je taj da je obećanje dug. Ako sam nekome dao obećanje, moje je i da ga ispunim. Mislim da sam uspio taj moto prenijeti i na sve članove Vlade TK te da u tom smislu i funkcionišemo", istakao je Tulumović, naglasivši da uskoro zdravstveni radnici mogu očekivati povećanje plaća.

Rekao je i to da je sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem otvorio dijalog u cilju promjene načina preraspodjele prihoda sa viših nivoa. Proces je, kako kaže, pomaknut s mrtve tačke, a kao odraz dobre volje naveo je sredstva od 40 miliona KM koja je kanton dobio za izgradnju putne infrastrukture.

"Mislim da će sljedeće godine ići ravnomjernija preraspodjela prihoda. Naravno, neće se to moći nikakvim zakonom odmah sprovesti u djelo, ali u sljedećih pet godina očekivano je da to bude shodno izdvajanjima poreskih obveznika s našeg prostora", dodao je Tulumović.

Kontroverze od početka rada

Rad Vlade Tuzlanskog kantona u protekla tri mjeseca pratile su i određene kontroverze, a vezane su za imenovanje ministra za boračka pitanja koji nije imao adekvatnu stručnu spremu zbog čega je podnio ostavku, zatim nepostojanje ministra iz reda hrvatskog naroda, kao i postavljanje na funkciju savjetnika premijera Abdulaha Zukića, nekadašnjeg SDA-ovog ministra protiv kojeg se vodi sudski postupak, a također je i nepravosnažno osuđen.

"Meritorniji odgovor za imenovanje Vlade TK može dati predsjednik Katonalne skupštine. Nisam zadovoljan što nemamo predstavnika Hrvata i to jeste ustavna kategorija, ali kroz neke institucije pokušavamo da njihova zastupljenost bude prema popisu stanovništva. Ministar za boračka pitanja je imao odgovarajuće kvalitete, uz to je bio mlad i u ratu, ali je na kraju promijenjen u koordinaciji Vlade, Skupštine i političkih subjekata koji učestvuju u formiranju skupštinske većine", rekao je Tulumović.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Govoreći o Abdulahu Zukiću premijer TK je istakao da će on ostati bez posla onoga trenutka kada dobije pravosnažnu osuđujuću presudu.

"Znam mnogo stvari vezano za Zukića, lično poznajem njegovu porodicu, bio je jedan od boljih ministara, ali je vladu dobrovoljno napustio jer nije želio da učestvuje u vlasti koja je predstavljena kao društvo jednog lica. Mislim da je u prethodnom periodu ispao žrtva spinovanja unutar političkih subjekata. Ali, svakako o ovome neću donositi ja sud, već ustanova koja presuđuje. On jeste nepravosnažno osuđen, ali onoga trenutka kada dođe do pravosnažnosti on će morati potražiti angažman na nekom drugom mjestu, a do tada mi je vrlo koristan saradnik", naveo je Tulumović.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je odbila sve izvještaje o radu javnih ustanova i preduzeća što je predstavljalo uvertiru za smjenu aktuelnih direktora i nadzornih odbora. Naveo je da je u tim izvještajima bilo mnogo nelogičnosti, što je utvrđeno detaljnom analizom.

"Svakako će biti smjena, ali želim reći da oni stručni kadrovi kojima nismo usvojili izvještaje, ne znači da će biti smijenjeni. U zajedničkom dejstvu s koalicionim partnerima iznalazimo mogućnost da najbolji kadrovi shodno svojoj stručnosti budu postavljeni na funkcije u javne ustanove i preduzeća gdje će napraviti jedan prepoznatljiv otklon u budućnosti", nastavio je Tulumović.

Premijer Tuzlanskog kantona je kazao da će Kantonalna vlada nastaviti s pravcem djelovanja na kojem se trenutno nalazi, a sve u cilju poboljšanja stanja u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, ali i zaustavljanju odlaska građana.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...