Zbog čega?
22

Dempsey: Putin jača utjecaj na Balkanu zbog neodlučnosti Zapada

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Američke Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je posjetu Srbiji kako bi zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosljedne politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu osnažio utjecaj Rusije u regionu, kaže Judy Dempsey iz centra Carnegie Europe u intervjuu za "Zašto".

Na pitanje zbog čega je došlo do ove iznenadne agresivne retorike Moskve i pogotovo Putina, Dempsey smatra da postoji mnogo razloga.

Jedan je da su transatlantski odnosi puni napetosti u ovom trenutku, a i predsjednik Trump kaže da će se SAD u nekom momentu povući iz NATO-a. Ovo jasno ide u prilog Russiji.

Rusija je uvijek željela da oslabi zapadnu, NATO alijansu, uvijek je željela oslabiti transatlantsku vezu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga.

Drugo, nikada ne znate šta predsjednik Aleksandar Vučić misli. Za Financial Times je prije nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsjednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru.

Treća stvar je, naravno, Putin je tamo sa šefom Gazproma Aleksandrom Milerom zato što oni vide rastući uticaj Kine.

Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru koja je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO-u.

Dempsey je odgovorila i na pitanje zašto Rusija ne odustaje ni od Crne Gore i Makedonije.

U pravu ste. Oni ne odustaju. Crna Gora je u NATO-u, ali iskreno govoreći, Crna Gora bi mogla srediti stvari u smislu korupcije i nedostatka dobrog upravljanja zemljom i svojih odnosa sa Kinom.

EU bi također mogla uraditi mnogo više da ojača Crnu Goru, to je prva stvar.

Vidjeli smo šta se desilo u Atini gdje je premijer Cipras preživio glasanje o povjerenju, a makedonska vlada gura ovu promjenu imena. Ta promjena imena zaista mijenja čitavu igru ako to sve prođe.

Ovo zabrinjava Rusiju, ali EU mora iskoristiti ovo i djelovati brzo i nadograditi se na ovo tako što će brzo otvoriti pregovore sa Makedonijom.

EU je jako dugo imala nedesljednu politiku prema Zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduslova.

Ostatak intervjua pročitajte na Radio Slobodna Evropa.