{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstranti se razišli, protesti završeni

9.5.2014. u 15:29
338
561
Demonstranti se razišli, protesti završeni
338
Protesti oko 200 građana iz cijele BiH, koji su se danas održali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, u poslijepodnevnim satima su eskalirali kada su nezadovoljni građani krenuli prema zgradi Vijećnice. U pokušaju da ih spriječi, policija se sukobila s demonstrantima. Ipak, to nije zaustavilo okupljene koji su proteste nastavili i završili ispred Vijećnice uz jake policijske snage.
- Većina demonstranata se razišla. Današnji protesti su završeni.

- Današnji protesti se privode kraju. Trenutno je ispred Vijećnice oko 20-ak demonstranata.

- Kako javlja reporterka portala Klix s mjesta događaja, demonstranti su od ostatka građana, koji prisustvuju koncertu Sarajevske filharmonije u povodu otvorenja Vijećnice, odvojeni kordonom policije. Ujedno zvižde, ali i pjevaju.

- Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izašao iz Vijećnice i otišao iako su svo očekivali da prisustvuje i kulturno-umjetničkom dijelu programa.

- Kada su zvanice počele izlaziti iz Vijećnice, ponovo su se začuli povici "Lopovi, lopovi".

- Građanima Sarajeva poručuju da ne budu "prodate duše" i da se pridruže protestima. "Nije valjda samo nama tako loše. Dođite s narodom", uzvikuju.

- Demonstranti pozivaju građane koji su došli na svečanost otvorenja Vijećnice da im se pridruže na protestima. Zvižde i uzvikuju "Izdajice, izdajice".

- Rediteljka Jasmila Žbanić još uvijek je sa demonstrantima.

- Zvanice su počele stizati na svečanost otvorenja Vijećnice, a demonstranti su ih dočekali zvižducima i povicima "Lopovi, lopovi"!

- Šef misije USAID-a David Barth razgovara s predstavnicima plenuma, no snimanje nije dozvoljeno, jer je riječ o neformalnom razgovoru. Plenumaši su zamolili za pomoć naglasivši da su političari koji dolaze na otvorenje lopovi i da oni ne mogu više podnositi da su im djeca gladna. Barth je kazao da USAID radi sve što je moguće kako bi u BiH privukli što više investicija.

- Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vahid Ćosić kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kako je MUP KS angažovao dovoljan broj policajaca koji osiguravaju da demonstracije u glavnom gadu BiH proteknu bez incidenata. Iako je u jednom momentu izgledalo kao da policija ne može kontrolirati demonstrante, Ćosić kaže da je situacija pod kontrolom, te da policija uspijeva održati javni red i mir.

- Do početka svečane ceremonije otvaranja Vijećnice, kojoj će prisustvovati brojni gosti iz zemlje i inozemstva, ostalo je još sat vremena. Demonstranti i dalje stoje prekoputa Vijećnice, policija je napravila kordon i ne dozvoljava im da priđu parku kod Šeher-Ćehajinog mosta u kojem će biti održan performans.

- Demonstranti su poručili da se ne namjeravaju skloniti dok s njihovi zahtjevi ne ispune. Nadaju se da će večeras pred Vijećnicom sresti čelnike izvršne i zakonodavne vlasti i razgovarati sa njima o svojim problemima. Podsjetimo, svečanost otvorenja počinje u 17:30 sati.

- Policija je blokirala sve mostove od Skenderije do Drvenije kako bi spriječila prelazak demonstranata na Obalu Kulina bana koja vodi prema Vijećnici.

- Mensur Hodžić, zvani Beko, jedan od učesnika protesta, koji je jučer uhapšen u blizini Narodnog pozorišta, pušten je na slobodu, rečeno je demonstrantima. To je bio jedan od njihovih zahtjeva.

- "Ljudi su ogorčeni neradom vlasti. Nepravda i korupcija su na svakom koraku u državi u kojoj zakoni vrijede za jedne, a za druge ne", kazala nam je Meliha Bajramović iz Plenuma ZDK.

- Oko 200 građana iz cijele BiH danas su stigli u Sarajevo kako bi tražili ispunjavanje zahtjeva plenuma i ostavku Vlade FBiH. Okupili su se pred zgradom Parlamenta FBiH u namjeri da razgovaraju sa nekim od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, no u zgradi nije bilo nikoga.

- Prije polaska pred zgradu Vijećnice, demonstranti su tražili da im se obrati neko od članova izvršne i zakonodavne vlasti, međutim u zgradi Parlamenta FBiH danas nije bilo nikoga, pa su se nezadovoljni građani uputili prema Vijećnici.


- Demonstranti stoje ispred parka preko puta Vijećnice, policija im ne dozvoljava da prođu dalje. Zvižde i mašu zastavama.

- Nakon što ih u zgradi Parlamenta Federacije BiH niko nije primio, demonstranti su krenuli prema zgradi Vijećnice, koja večeras treba biti svečano otvorena, te je na putu prema tamo došlo do sukoba sa policijom, javila je reporterka portala Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: