Specijalci u akciji
256

Demonstranti pozvali policajce da skinu šljemove, oni ih rastjerali iz banjalučkog parka

D. Be.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Službenici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske rastjerali su blizu 200 okupljenih u parku Petar Kočić u Banjoj Luci. Kordon policije, prema riječima reportera Klix.ba, tom prilikom nije upotrijebio silu.

U parku je ostalo nekoliko osoba okupljenih oko spomenika. Prije nego su napustili park nezadovoljni građani su pozvali policajce da im se pridruže i da skinu šljemove, što ovi nisu učinili, već su postupili prema naređenju.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

"Pridružite se narodu", čulo se iz mase, a zatim "Ubice, ubice" i "Pravda za Davida".

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Prekoputa parka, na Trgu Krajine u centru Banje Luke, nema okupljenih s obzirom da policija ne dozvoljava zadržavanje građanima.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Građani su, ranije danas, za 18:00 sati najavili novo okupljanje i proteste, ali sudeći prema trenutnoj situaciji u centru Banje Luke do toga neće doći s obzirom na odlučnost policije da spriječi svako masovno okupljanje.

Više od stotinu osoba koje tokom cijelog dana traže pravdu za Davida Dragičevića izrevoltirani hapšenjem njegovo oca zaustavilo se ispred Hrama Hrista spasitelja.

Današnje proteste obilježila su hapšenja građana i nekoliko opozicionih političara u RS-u, a u nekim trenucima policija je koristila silu da rastjera okupljene na Trgu Krajine što je rezultiralo lakšim povredama učesnika s obje strane.