BiH
0

Demonstracije pred Ekonomskim fakultetom u Sarajevu

FENA
Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji studiraju po Bolonjskom procesu, uz podršku predstavnika Unije studenata Univerziteta u Sarajevu, studenata drugih fakulteta i nekih nevladinih udruga demonstrirali su danas pred Ekonomskim fakultetom.

U demonstracijama je učestvovalo stotinjak studenata, a njihov ključni zahtjev odnosio se na to da studenti mogu slušati i polagati predmete u narednom semestru, bez obzira na to šta su položili u prethodnom. Tvrde da tako stoji u odluci koju je Ekonomski fakultet u Sarajevu objavio na svojoj web stranici.

Osim toga, studenti su iznijeli niz žalbi na rad profesora nakon uvođenja nastave po Bolonjskom procesu. Predstavnik Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta Ahmed Nurković je izjavio da ima profesora koji se trude da cijeli proces prođe kako treba, ali da ima i onih koji ometaju izvođenje nastave u skladu s Bolonjskim procesom.

On kaže da su studenti bili više puta na razgovoru kod uprave Fakulteta, ali su njihovi zahtjevi svaki put odbijani. Nurković nije želio navesti imena profesora na koje se studenti najviše žale.

Protestima je prisustvovao i predsjednik Unije studenata Univerziteta u Sarajevu Denis Čamdžić, koji je kazao da se Unija priključila protestima kako bi dala podršku studentima, jer do sada između studenata i uprave Ekonomskog fakulteta nije bilo dijaloga.

On navodi da je Ekonomski fakultet samo jedan u nizu na kojem su se pojavili problemi, te je Unija poslala molbu Rektoratu Univerziteta kako bi se organizirao sastanak i riješili problemi na obostranu korist.

Najveći transparent na protestima bio je s natipisom "Osuđeni na bosansku Bolonju", a studenti su simbolično objesili dvije lutke koje su predstavljale studente osuđene na bosansku Bolonju.

Dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić je sazvao vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je kazao da mnogi zahtjevi izneseni na protestima nemaju veze s Ekonomskim fakultetom, a da je ono što se odnosilo na ovaj fakultet bilo neosnovano i potpuno lažno.

On je odbacio ključni zahtjev studenata, rekavši da su odluke o studiju i o predmetima koji su preduvjet za polaganje predmeta višeg ranga objavljene javno i na vrijeme.

Dekan Čičić je naglasio da su prošle godine uvjeti bili mnogo oštriji, a da je ove godine spisak tih predmeta reduciran samo na neophodne.

Ocijenio je da se uglavnom žale loši studenti koji nisu položili ispite.

Navodeći kako je "popularno rušiti Bolonju", Čičić kaže da studenti iznose mnoge floskule o Bolonjskom procesu koje ne znače ništa.

  • Ekonomski fakultet je vodeći u BiH u provođenju Bolonjskog procesa. U svemu smo jednaki s ekonomskim fakultetima u Evropi, osim što nam je budžet 10 puta manji, kazao je Čičić.

Najavio je da će uskoro na Ekonomski fakultet doći delegacija Evropske agencije za akreditaciju diploma koja će to potvrditi.

  • Ne treba čekati donošenje zakona na državnom nivou da bi se išlo naprijed, poručio je dekan Čičić, istaknuvši da neće odstupiti od evropskih standarda na Fakultetu.

Na kraju protesta studenti su krenuli u zgradu Fakulteta. Na ulazu su ih, uz pomoć policije, legitimirali pripadnici osiguranja koji su puštali samo studente ovog fakulteta, te je došlo do komešanja između pripadnika osiguranja i aktivista pokreta "Dosta!".