Sarajevo
0

Demonstracije ispred Predsjedništva BiH

FENA
Javnom demonstracijom upozorenja ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu Mladi Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) izrazili su danas nezadovoljstvo dosadašnjom privatizacijom i privatizacionom politikom u BiH.

Demonstraciju je simbolično obilježilo učešće 21 mladog člana SDU-a BiH u sklopu akcije pod nazivom "Ne prodajite našu budućnost u 21. vijeku“, kao dijela javne akcije koju SDU vodi pod nazivom "Šta BiH ne smije prodati? Zaustavimo prodaju državnog kapitala!"

"Želimo da izrazimo duboko nezadovoljstvo dosadašnjom privatizacijom koja ima katastrofalne učinke po privredu BiH i po živote građana“, izjavio je novinarima predsjednik Interesne organizacije Mladih SDU Kantona Sarajevo Aladin Radaslić.

Mladi SDUBiH naglašavaju da su zakazali i efikasna kontrola privatizacije, i državni organi, i sudstvo. Ističu i to da mnogi poslodavci ne izvršavaju svoje obaveze iz ugovora o kupoprodaji i da su od radnika napravili socijalne slučajeve, "pa radnici žive ispod granice egzistencije“.

"Želimo da država zadrži u većinskom vlasništvu ili stopostotnom vlasništvu komercijalna preduzeća koja još nisu privatizirana, posebno preduzeća iz sektora elektroenergetike i telekomunikacija“, kazao je Radaslić.

Predsjednik SDUBiH Sejfudin Tokić pridružio se Mladima, izjavivši da je riječ o njihovom logičnom zahtjevu da se budućnost ove zemlje na ekonomskom planu ne derogira različitim malverzacijama, bilo kroz neprincipijelnu i nepatriotsku prodaju Telekoma RS-a, koja je već provedena, bilo kroz nagovještaj rasprodaje prirodnih i državnih dobara u telekomunikacionom elektroenergetskom sistemu BiH.

"Smatramo da je Predsjedništvo BiH najbitnija politička institucija u državi BiH i da ne postoji nijedna država na svijetu gdje se onaj ko vodi državu ne oglašava o cijelom nizu ovih pitanja“, izjavio je Tokić.