BiH
136

Demokratski omladinski pokret osuđuje planirano zatvaranje Studentske poliklinike

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Demokratski omladinski pokret oštro osuđuje planirano zatvaranje Studentske poliklinike i upozorava vlast Kantona Sarajevo da bi ovakav ishod doprinio pogoršanju kako zdravstvenog tako i materijalnog stanja studentske populacije koja ne dolazi sa prostora Kantona Sarajevo.

"Pozivamo Vladu kantona i nadležno ministarstvo da još jednom razmotre ovu odluku i da je odgode do kraja ljetnog semestra naredne godine kada većina studenata ode svojim domovima, a da do tada realiziraju alternativu koja bi spriječila da studenti koji nemaju prijavljeno stalno prebivalište u Sarajevu ostanu bez zdravstvene zaštite u Sarajevu", stoji u saopćenju..

Postoje modeli koji bi olakšali studentima liječenje ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima, smatraju iz DOP-a, samo je potrebna volja da se implementiraju. Jedan od modela bi mogao predviđati osnivanje posebnog zdravstvenog fonda i osiguranja za studente na federalnom eventualno čak i na državnom nivou u koji bi svi kantoni ili/i entiteti participirali i preko kojeg bi se osiguralo da studenti bez obzira na mjesto boravka ima zdravstvenu zaštitu.

"Na ovaj način bi i vanredni studenti koji nemaju zaposlenje imali priliku da na osnovu plaćanja određenog iznosa doprinosa imaju zdravstvenu zaštitu. Cilj je olakšati pristup zdravstvenim uslugama, te omogućiti da studenti kroz posjedovanje osiguravajuće kartice može da se liječi u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u cijeloj državi. Takvi modeli postoje na zapadu i uz malo političke volje primjenjivi su i u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će strukture vlasti prepoznati problematiku koja se stvara zatvaranjem ove ustanove u Sarajevu, te da će barem prepoznati neke od ideja kao što je ova koju naša organizacija predlaže kako bi olakšali studentima pristup zdravstvenim uslugama", navodi se.