Kantonalna vlast
248

Demokratska fronta ZDK odlučila: Ne žele u koaliciju sa HDZ-om

E. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni odbor Demokratske fronte ZDK nakon sinoćnjeg zasijedanja odlučio je da u proširenoj koaliciji na nivou kantona ne želi HDZ.
Ova odluka uslijedila je nakon sinoć održanog sastanka Kantonalnog odbora Demokratske fronte koji je završio u kasnim satima, a to je kako saznajemo za sada samo stav DF-a dok stavovi drugih stranaka u Šestorci Zeničko-dobojskog kantona nisu poznati.

"Donesena je odluka da koalicija Željko Komšić - za Građansku državu- DF/GS ostaje dosljedna potpisanom koalicionom sporazumu, na način, da sa već potpisanim političkim strankama (BHI- KF, SDP BiH, Narod i Pravda, Narodni Evropski Savez i Nasa stranka) želi nastaviti programsku i političku suradnju u mandatnom periodu 2022.-2026. godina, bez uključivanja drugih političkih subjekata u koalicioni sporazum", stoji u sopćenju DF-a ZDK.

Kako saznajemo, izjašnjavanje o koaliranju sa HDZ-om traženo je od DF-a shodno ranijim odnosima sa HDZ-om, dok nije poznato šta će preostalih pet stranaka odlučiti shodno višim nivoima s obzirom da će Osmorka danas u Konjicu ozvaničiti saradnju sa HDZ-om.

O "opasnosti" koaliranja DF-a u ZDK sa HDZ-om ranije su ukazali i viši dužnosnici DF-a kao što je Zlatan Begić dok je glavni odbor stranke sve odluke predao u nadležnost kantonalnih nivoa.

Za sada nije poznato kako će se odvijati dalja politička situacija u ZDK te kako će HDZ prihvatiti činjenicu da nije dio vlasti s obzirom da je za širenje Šestorke, kako je ranije naglašeno, potreban zajednički stav stranaka.