{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demokratijom protiv "mentaliteta palanke"

F
3.11.2010. u 15:15
0
21
Demokratijom protiv "mentaliteta palanke"
0
Etnonacionalizam kao jedna od gorućih tema u bh. društvu tema je knjige "Pravda i etnonaciolizam" prof. dr. Asima Mujkića s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je promovirana danas u Sarajevu.
Knjiga je izašla u izdanju Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Fondacije Heinrich Boll, a promotori su bili prof. dr. emeritus Božidar Gajo Sekulić, te troje mladih magistranata, Mujkićevih studenata, Mia Karamehić, Selma Mehmedić i Samir Forić.

Promotori su istaknuli da se Mujkićeva knjiga, koja prati mehanizme etničke mobilizacije, pojavila u pravo vrijeme nakon nedavnih općih izbora te da pokušava odgovoriti na pitanje zašto se u BiH uporno napušta teren demokratije u rješavanju krize.

Mujkić na jednostavan način daje genezu naših problema, ali i odgovor kako izaći iz "palanačkog mentaliteta" jačanjem demokratskih institucija i prava građana.

Prof. Sekulić je ukazao na činjenicu da knjiga dobija dodatnu "motivaciju" iz Evrope, naprimjer izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel o "kraju multikulturalizma", a još više u kontekstu radova Thila Sarrazina, bivšeg političara iz redova njemačkih socijaldemokrata i člana Izvršnog odbora Bundesbanke.

Sekulić je upozorio da "nismo samo mi zaglibili" u problem entonacionalizma, jer je Sarrazin pisao da će s povećanjem broja Turaka i drugih muslimana opasti broj Nijemaca te će za 50 godina u Njemačkoj biti samo pet miliona "urođenih Nijemaca" koji pripadaju "vladajućoj kulturi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: