{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demokratijom protiv "mentaliteta palanke"

F
3.11.2010. u 15:15
0
21
Demokratijom protiv "mentaliteta palanke"
0
Etnonacionalizam kao jedna od gorućih tema u bh. društvu tema je knjige "Pravda i etnonaciolizam" prof. dr. Asima Mujkića s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je promovirana danas u Sarajevu.
Knjiga je izašla u izdanju Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Fondacije Heinrich Boll, a promotori su bili prof. dr. emeritus Božidar Gajo Sekulić, te troje mladih magistranata, Mujkićevih studenata, Mia Karamehić, Selma Mehmedić i Samir Forić.

Promotori su istaknuli da se Mujkićeva knjiga, koja prati mehanizme etničke mobilizacije, pojavila u pravo vrijeme nakon nedavnih općih izbora te da pokušava odgovoriti na pitanje zašto se u BiH uporno napušta teren demokratije u rješavanju krize.

Mujkić na jednostavan način daje genezu naših problema, ali i odgovor kako izaći iz "palanačkog mentaliteta" jačanjem demokratskih institucija i prava građana.

Prof. Sekulić je ukazao na činjenicu da knjiga dobija dodatnu "motivaciju" iz Evrope, naprimjer izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel o "kraju multikulturalizma", a još više u kontekstu radova Thila Sarrazina, bivšeg političara iz redova njemačkih socijaldemokrata i člana Izvršnog odbora Bundesbanke.

Sekulić je upozorio da "nismo samo mi zaglibili" u problem entonacionalizma, jer je Sarrazin pisao da će s povećanjem broja Turaka i drugih muslimana opasti broj Nijemaca te će za 50 godina u Njemačkoj biti samo pet miliona "urođenih Nijemaca" koji pripadaju "vladajućoj kulturi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: