|

Demokrati pobjeđuju u SAD-u?

Demokrati pobjeđuju u SAD-u?
0
F
FENA
8.11.2006. u 19:05
0
komentara
0

dijeljenja
Demokrati pobjeđuju u SAD-u?
Prvi put u 12 godina Republikanska stranka američkog predsjednika Georgea W. Busha izgubila je većinu u Predstavničkom domu Kongresa, u kome opozicijski demokrati sada imaju većinu nakon što su osvojili mnogo više od petnaest mjesta potrebnih da stignu republikance.
Prvi put će na mjestu predsjednika Predstavničkog doma biti žena - demokratkinja Nancy Pelosi, koja je izjavila da njena stranka namjerava rukovoditi "najpoštenijim, najotvorenijim i najmoralnijim Kongresom u historiji".

Demokrati su dobro prošli i na izborima za Senat - nedostaju im samo dva mjesta za kontrolu nad gornjim domom Kongresa. U toku je brojanje glasova u Virdžiniji i Montani, gdje je rezultat, po svemu sudeći, vrlo tijesan.

"Svjedoci smo vala koji je zahvatio cijelu zemlju - 'plavog vala promjena'. Propala ekonomska i vanjska politika Georgea W. Busha i rat u Iraku razlozi su za pobjedu demokrata", ocjenjuje predsjednik Demokratske stranke u državi Ohajo Chris Redfern.

Demokrati su zabilježili, između ostalog, pobjede u ključnim državama - Indijani, Kentakiju i Konektikatu.

Nancy Pelozi smatra da je neophodno usvojiti "novo usmjerenje u Iraku": "Amerika ne može nastaviti ovim katastrofalnim putem", kazala je ona.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.