BiH
0

Demobilizirani borci USK-a traže neisplaćene naknade

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Više od 600 demobiliziranih boraca s područja Unsko-sanskog kantona (USK), u organizaciji kantonalne Jedinstvene organizacije boraca-Unije veterana, okupilo se danas pred zgradom Vlade Kantona kako je i najavljeno, da bi mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo zbog neisplaćenih naknada.

Nakon toga su prošetali gradom i na dvije najfrekventnije raskrsnice na magistralnom putu prema Graničnom prijelazu Izačić blokirali promet po 15 minuta. Potom je uslijedio povratak pred zgradu Vlade, koju je od jutros osiguravala policija i probijanje kordona s namjerom da uđu u objekt.

Zahvaljujući intervenciji Jedinice za specijalna djejstva MUPUSK-a borci su zaustavljeni i pored naguravanja nije došlo do većeg incidenta. Potom je delegacija boraca zbog odsutnosti premijera USK-a pregovarala s njegovim savjetnikom Irfanom Felićem i v.d. ministra za pitanja boraca i RVI-a u ostavci, Mirsadom Vojićem.

Borci traže isplatu naknada i jedne već danas, što je u ovom trenutku nemoguće, kako su im kazali predstavnici izvršne vlasti, jer još nije usvojen kantonalni budžet za ovu godinu, a Vlada FBiH još nije doznačila svoj dio sredstava koji je po zakonu obavezna.

Potom su razgovarali i s predsjedavajućim Skupštine Kantona, Admirom Hadžipašićem koji im je kazao da u ovom momentu ne može učiniti ništa, jer Kanton nema Vlade, a ni budžeta. Upoznao ih je da je na zahtjev klubova poslanika DNZ-a i SDA za sutra sazvana vanredna sjednica Skupštine.

Po njegovim riječima, očekuje se da će ovi klubovi poslanika podnijeti prijedlog ovogodišnjeg budžeta Kantona o kojem bi se Skupština trebala očitovati. Borci i dalje stoje pred zgradom Vlade, a izrazili su i protivljenje, kako su kazali, zbog formiranja Koalicije SDA, SDP i DNZ.

Za sada nema zvanične potvrde o ovoj koaliciji.