Nastavili proteste
1

Demobilizirani borci USK-a najavili štrajk glađu

FENA
Zgrada Vlade USK-a
Zgrada Vlade USK-a
Demobilizirani borci iz Unsko-sanskoga kantona (USK) i danas protestuju ispred zgrade kantonalne vlade. Traže isplatu pet mjesečnih naknada i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima branitelja USK-a.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavili su štrajk glađu.

Tim povodom Vlada Kantona održala je danas vanrednu tematsku sjednicu, na kojoj je prihvaćen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica.

Time su ove kategorije oslobođene naknade za plaćanje atomskog skloništa, omogućena im je ugradnja ručnih komandi u automobilima za invalide te je predviđeno sufinanciranje računa za borce, demobilizirane borce i šehidske porodice za koje se grade stanovi u stambenim zgradama, kao i priključak vode i struje.

Na zahtjev demobiliziranih boraca, Vlada je danas usvojila izmjene i dopune odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg granta, subvencije Službi za zapošljavanje USK-a na ime naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima. Tako je rebalansom budžeta osigurano dodatnih 600.000 KM za isplatu novembarskih i decembarskih naknada za nezaposlene demobilizirane borce.

Ministarstvo zdravstva će što prije ova sredstva uplatiti na žiroračun Službe za zapošljavanje USK-a, a kako je rečeno, razliku sredstava za novembar, oko 500.000 KM, treba osigurati Vlada Federacije BiH i to bi trebalo biti realizirano tokom slijedeće sedmice.