{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demobilizirani borci traže svoja prava, u protivnom prijete tužbama i protestima

F
29.3.2007. u 16:02
0
1
Demobilizirani borci traže svoja prava, u protivnom prijete tužbama i protestima
0
Demobilizirani borci traže svoja prava, u protivnom prijete tužbama i protestima
Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodičakog rata 92.-95. i Udruga umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVOBiH najavljuju da će, ukoliko Dom naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak ne usvoji budžet u kome će biti dodatnih 80 miliona KM za potrebe ove kategorije, pokrenuti krivične prijave i masovno se okupiti 22. aprila.
Ovo je zaključak današnjeg zajedničkog sastanka u Sarajevu predstavnika Saveza i Udruge s predsjednicima političkih partija u BiH i federalnim ministrom za boračka pitanja Zahidom Crnkićem. Sastanku je prisustvovao i Željko Knez, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića - za boračka pitanja.

Na sastanku je rečeno da Savez i Udruga pravno predstavljaju 230.000 demobiliziranih branitelja/boraca od kojih je 81.000 nezaposlenih, tj. prijavljenih na zavode za zapošljavanje za naknadu po 150 KM, „jer nemaju šta jesti“. Problem je proizišao iz toga što „određene institucije ili pojedinci koji je trebalo da rade na provedbi Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica FBiH nisu dogovoreno i ispoštovali“.

„Od predviđenih 125 miliona KM za naknadu za vrijeme nezaposlenosti Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalni zavodi za zapošljavanje osigurali su 25 miliona KM. Vlada FBiH je svoje ispoštovala, ali nama nedostaje 80 miliona KM“, kazao je predsjednik Saveza demobiliziranih boraca OOR-a 92.-95. FBiH Mehmed Šišić.

Ukazano je na činjenicu da će Vlada FBiH biti predlačag budžeta za 2007. godinu, kao i na činjenicu da već tri mjeseca ni Zavod za zapošljavanje FBiH niti Federalni PIO/MIO nisu izdali niti jedno rješenje za naknadu nezaposlenim demobiliziranim borcima. Za ovu kategoriju je to znak da još ne može početi provedba Zakona.

Politički lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-Džapić-Jurišić BiH, SbiH, SDPBiH i BPS-a Sefer Halilović dali su danas podršku zahtjevima demobiliziranih boraca i obećali da će sa svojim zastupnicima raditi na tome da federalni budžet „mora“ pretrpjeti određene promjene.

„Danas smo pozvali sve političke lidere, iz svih političkih partija i oni su nam dali punu podršku“, kazao je Šišić, dodajući da se današnjem sastanku nisu, iz nepoznatih razloga, odazvali jedino predstavnici Stranke demokratske akcije.

Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica FBiH usvojen je prije tri mjeseca. U usvajanju tog zakona nisu učestvovali hrvatski zastupnici u Parlamentu. Međutim, danas je naglašeno kako će i oni u ponedjeljak glasati da se budžet dopuni s nedostajućih 80 miliona KM.

U Savezu i Udrugi smatraju kako „svaki budžetski korisnik dobije veću naknadu za topli obrok nego što to dobije demobilizirani borac/ branitelj". Znači, to je 25 posto prosječnog ličnog dohotka iz prethodne godine, što je za ovu godinu po 150 KM, rečeno je na sastanku.

Kada je predlagan i usvajan zakon, demobilizirani borci/branitelji su tada izričito tražili tri osnovna prava: naknadu za vrijeme nezaposlenosti, materijalno zbrinjavanje i prijevremeno penzionisanje. Te tri prinadležnosti iznosile su oko 190 miliona KM.

„Nadam se da nećemo morati uraditi ono što smo predvidjeli, a to je da ćemo već u ponedjeljak, ukoliko se ne bude usvojio budžet s dodatnih 80 miliona, pokrenuti krivične prijave i već sutra ćemo formirati tim advokata“, naglasio je Šišić. On je obećao da demobilizirani borci/branitelji neće štrajkovati glađu, „jer su gladni već punih 12 godina“.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović smatra da je problem nastao u različitom shvaćanju obaveza institucija različitih nivoa, u pogledu Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, prije svega u tome da se izvrši potrebna kooridinacija Ministarstva za boračka pitanja FBiH i Ministarstva za socijalnu skrb, i zavoda za zapošljavanje i sl.

„Neki nisu bili spremni i smatrali su da ne moraju preuzeti obaveze uime nekog drugog. Međutim, činjenica je da je to problem koji se mora rješavati i nadam se da će ova asocijacija, zajedno s resornim ministarstvom i u suradnji s federalnim poslanicima, iznaći modalitete koji će omogućiti da se namaknu ova potrebna sredstva, koja se tiču nezaposlenima u ovoj populaciji“, kazao je Halilović, nadajući se da će zavodi za zapošljavanje iznaći odgovarajuća sredstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: