Bihać
0

Demobilizirani borci protestvuju pred Vladom USK

FENA
Ni hladno i kišovito vrijeme nije spriječilo demobilizirane borce da se u velikom broju okupe ispred zgrade Vlade USK-a u Bihaću tražeći ispunjenje svojih zahtjeva. Oni ključni odnose se na ispatu naknada za pet mjeseci i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca.

Skup je osiguravao veliki broj pripadnika Kantonalnog MUP-a, štiteći prilaze Vladi Kantona. Njihovo prisustvo razočaralo je demobilizirane borce jer su došli da bi ukazali na težak položaj, a ne nekoga napadati.

Inicijatori ovih protesta Jedinstvena organizacija boraca iz Cazina, zajedno s kolegama i nekadašnjim saborcima iz ostalih općina u kratkom roku, od izvršne, ali i zakonodavne vlasti, očekuju rješenja aktuelnih pitanja.

Vlada bi već na prvoj idućoj sjednici trebalo raspravljati o izmjenama zakona koji tretira dopunska prava ove populacije. U planu je i isplata novembarske i decembarske naknade, ali je to nemoguće učiniti za sedam dana kako traže učesnici protesta.

Ove dvije naknade bit će isplaćene krajem ovog i početkom narednog mjeseca, dok je isplata naknada za april, maj i juni u obavezi Vlade FBiH, tvrde u Vladi Kantona. Uprkos tome, učesnici protesta i dalje se nalaze pred zgradom Vlade, gdje će kako kažu i ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.