FBiH
0

Demobilisani borci traže isplatu izostalih naknada

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Upravni odbor Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. FBiH zatražio je danas od Vlade FBiH da u roku od osam dana isplati naknade za april i maj ove godine, te da do kraja jula isplati izostale naknade iz prethodne godine čiji iznosi su različiti ovisno od kantona.

Predsjednik Saveza Mehmed Šišić kazao je danas na pres-konferenciji da je UO Saveza na današnjoj vanrednoj sjednici zatražio i usklađivanje iznosa naknada prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca. To je 25 posto od prosječne plaće iz prethodne godine.

"To znači da su demobilisani borci dobijali u 2008. godini po 150 KM, a trebalo je da primaju po 165 KM. U 2009., prema prosjeku plaća, ta naknada bi trebalo da iznosi oko 197 KM", kazao je Šišić.

On je naglasio da će Savez, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima, na vanrednoj skupštini donijeti odluku o daljnjim aktivnostima. "To znači, idemo u proteste do ispunjenja zahtjeva", kazao je Šišić.

Predsjednik Skupštine Saveza Munir Karić istaknuo je da demobilisani borci traže ono što im pripada po zakonu.

"Pozivamo odgovorne da konačno postave federalnog premijera da bismo imali s kim pregovarati o našim problemima, a od zahtjeva nećemo odustati", kazao je on.

U današnjem susretu s novinarima demobilisani borci istaknuli su razumijevanje za trenutnu situaciju u BiH i naglasili da se radi o zahtjevima koje Vlada objektivno može da ispuni.

"Svjesni situacije da treba doći do potpisivanja aranžmana sa MMF-om, dali smo rok do kraja sedmog mjeseca ove godine. Jasno nam je da, ako ne dođe do aranžmana FBiH može doći u kolaps, što nam nije cilj jer smo se borili za ovu državu", stav je članova UO Saveza.

Prema statističkim podacima, trenutno 58.000 demobilisanih boraca prima naknade po osnovu nezaposlenosti. Iz Saveza pak navode da je prema njihovoj evidenciji taj broj mnogo veći.