Ne odustaju
1

Demobilisani borci se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH i najavili brojnije proteste

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Demobilisani borci iz više gradova koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH prekinuli su proteste i razišli se te najavili za sutra masovnije okupljanje sve dok se njihova situacija ne riješi i ne ispune osnovna prava.

Okupili su se u popodnevnim satima, a njihovi zahtjevi su i dalje isti i odnose se na formiranje jedinstvenog i javnog registra boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dohodak.

Iako su borci današnje okupljanje najavili dostojanstvenim i mirnim ipak je došlo do incidenta i fizičkog obračuna specijalne jedinice policije i manje grupe demobilisanih boraca koji su pokušali ući u zgradu Parlamenta Federacije BiH. Nakon incidenta oglasio se i bivši major koji je rekao da će sljedeći protesti biti bolje organizovani i da će na njih doći sa bombama.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Borci su pokušali ući u zgradu nakon čega je došlo do fizičkog obračuna s policijom te su pokušali izvršiti pritisak kako bi bila zakazana posebna tematska sjednica Parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o tri zahtjeva boraca, a kako saznajemo, jednom borcu je pozlilo te mu je pomoć pružila ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Ubrzo nakon sukoba, evakuisani su zastupnici iz zgrade Parlamenta FBiH, a borci su se tu zadržali još neko vrijeme te na kraju odlučili prekinuti s protestima.

Za sutra je najavljen nastavak protesta u puno većem broju, a sve konkretne odluke o terminu početka protesta borci će donijeti tokom noći.