BiH
5

Demobilisani borci protestovali ispred zgrade Općine Zenica

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ispred zgrade Općine u Zenici danas su održani mirni protesti demobilisanih boraca, kojima su sa računa povučena sredstva koja su im prethodno bila uplaćena.

Blizu 50 demobilisanih boraca danas se okupilo ispred zgrade Općine Zenica, gdje su tražili odgovor od općinske vlasti zašto su im uplaćena sredstva povučena sa računa.

Nešto manji broj boraca protestvovao je i 19. marta ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona, no tada nisu dobili odgovor zbog sjednice koja se održavala u vrijeme mirnih protesta.

Predsjednik Skupštine demobilisanih boraca Mirnes Bašić, tada je u razgovoru za Klix.ba kazao kako iz pouzdanih izvora posjeduju informacije da je glavni krivac za povlačenje novčanih sredstava direktor Biroa za zapošljavanje ZDK Ratko Orlandić, koji je, navodno, namjerno obustavio isplatu, jer se tražilo da sredstva budu uplaćena na račun Udruženja 92-95 na ime Mehmeda Šišića, a ne na račune boraca pojedinačno.

Načelnik Zenice Husejin Smajlović, danas je izašao pred demobilisane borce i razgovarao sa njima o problemu čije se rješenje polako nadzire. Jedino pitanje za načelnika bilo je zašto su sredstva još uvijek blokirana, iako je advokatica koja ih zastupa dobila slučaj na sudu.

"Ja kada sam saznao za to, čuo sam da je Vlada Federacije BiH uplatila neka novčana sredstva u iznosu od nekih deset miliona KM, a potom sam vidio dopis u kojem Nikšić i Helez osporavaju vama ta prava. Nakon prvostepenog rješenja za isplatom, Kantonalna služba za zapošljavanje uložila je prigovor, nakon čega su isplate blokirane", kazao je Smajlović u obraćanju demobilisanim borcima, te dodao da više informacija mogu saznati od predsjednice Općinskog suda u Zenici Dijane Ajanović, gdje se trenutno nalazi njihov slučaj, koji je nakon uložene žalbe vraćen sa Kantonalnog suda.

Današnji protesti protekli su bez incidenata iako je veliki broj pripadnika policije osiguravao mjesto održavanja protesta. Borci će u narednim danima održati sastanak sa predsjednicom Općinskog suda u Zenici Dijanom Ajanović.