{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demobilisani borci prijete padom Vlade

S
27.6.2009. u 10:55
0
18
Demobilisani borci prijete padom Vlade
0
Demobilisani borci prijete padom Vlade
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Saveza demobilisanih boraca Federacije BiH /FBiH/ Mehmed Šišić izjavio je da su predstavnici udruženja neprijatno iznenađeni sadržajem pisma kojeg su vlasti BiH uputile MMF-u, s ciljem odobravanja stand by aranžmana od 1,2 milijarde eura.
''Oslobođenje'' tvrdi da u tom pismu piše da će vlasti do kraja ove godine ''eliminisati posebne beneficije za nezaposlene demobilisane borce, tako što će dozvoliti da istekne važenje ove klauzule''.

Osim toga, u pismu koje su poslali predsjedavajući Savjeta ministara BiH, entitetski premijeri i njihovi zamjenici, navodi se da će u FBiH do kraja ove godine ''biti uveden prihodovni prag za ostvarivanje prava na socijalna davanja za civilne invalide, civilne žrtve rata, ratne invalide i demobilisane borce..."

"To je pad Vlade! Ukoliko to uradi, Vladi je bolje da sama ode nego da ih mi mijenjamo'', poručio je Šišić.

Naglasivši da nije vidio pismo namjere, Šišić je izrazio uvjerenje da Vlada, kako je naveo, vara javnost i boračke kategorije tako što im govori samo dio istine.

Zamjenik predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Huso Tucak izrazio je nezadovoljstvo članova ove organizacije i dodao da prvi put čuje za prihodovni prag.

"U ponedjeljak je Skupština Saveza na koju smo pozvali federalnog premijera, predsjednike parlamenta i resornog ministra finansija, pa će oni morati da objasne ljudima šta to znači'', rekao je Tucak.

List tvrdi da oni na koje se odnose mjere Vlade FBiH ne znaju još mnogo toga, kao na primjer da će biti zamrznuto i usklađivanje boračkih i invalidskih naknada u odnosu na iznos prosječne plate u FBiH, odnosno da će sve isplate biti smanjene za 10 odsto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: