Donacija saboraca
468

Demobilisani borci koji protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu dobili šatore

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH - Novi Grad Sarajevo doniralo je 12 šatora demobilisanim borcima, od kojih je većina došla pješke iz Tuzlanskog kantona.

Kako nam je rekao predsjednik ovog udruženja Ifet Klapuh, članovi su skupili novac između sebe kako bi pomogli svojim saborcima. Namjera im je da skupe još novca i kupe još 38 šatora, kako bi demobilisani borci bili zaštićeni tokom noći od hladnoće i kiše koju meteorolozi najavljuju od četvrtka.

"Oni su se borili za istu državu kao i mi i u istoj Armiji. Cilj je da ljudima olakšamo na ovaj način. Svako može odvojiti nekoliko maraka da im pomognemo. Narod im donosi hranu i vodu. Problem je nevrijeme koje su najavili i zato nam je cilj da kupimo ukupno 50 šatora da se imaju gdje skloniti", rekao je Klapuh za Klix.ba.

Demobilisani borci su vidno iscrpljeni, ali neće odustati dok se ne riješi njihov status. Svaki dan u 16 sati aplauzom pozdrave uposlenike Vlade FBiH i dostojanstveno razgovaraju s njima. Nadaju se da će i oni jednog dana imati redovna primanja od kojih će moći preživljavati. Većina ih je u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

"Među njima su i maloljetni borci, a jedan od njih se borio kada je imao 13 godina. Nije uspio završiti školovanje. Neprihvatljivo je da je došlo do ove situacije i da ljudi na ulici traže svoja prava. Neprihvatljiv je i podatak da se borilo 570.000 boraca kako stoji u Registru", rekao je Klapuh.

Podsjetimo, demobilisani borci stigli su ispred zgrade Vlade FBiH u ponedjeljak, 12. juna, gdje namjeravaju ostati do ispunjenja zahtjeva. Grupa njih je pješačila od prošlog četvrtka do ponedjeljka iz Teočaka, Zavidovića i drugih mjesta. Hitna pomoć je intrevenisala nekoliko puta jer među njima ima oboljelih.

Blizu 300 bivših boraca traži mjesečnu naknadu u visini minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM te regulisanje svojih potraživanja kroz zakon.