Mirni protest
27

Demobilisani borci i danas ispred Općine Bugojno tražili rješavanje njihovih zahtjeva

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Demobilisani borci iz Bugojna okupili su se danas ispred zgrade Općine gdje su još jednom zatražili rješavanje njihovih zahtjeva.

"Tražimo javnu objavu boračkog registra po ratnim jedinicama, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, i fond iz kojeg bi se izdvajala sredstva za borce, a posebno one koji čekaju posao na biroima za zapošljavanje", kazao je jedan od okupljenih branitelja Nazil Velić.

Istaknuo je da su danas na protokol Općine Bugojno predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, i donošenje odluke kojom bi se ukinulo finansiranje boračkih udruženja.

"Mislim da će naši zahtjevi biti pozitivno riješeni. Nas borce raduje što nam je i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić dao podršku. Uostalom, on je naš saborac i dobro razumije probleme koje imamo", poručio je Velić.

U razgovoru s okupljenim borcima, načelnik Ajkunić je konstatirao da su njihovi zahtjevi opravdani, te izrazio očekivanja da će se vrlo brzo i sistemski riješiti.

"Ja ću uvijek biti uz borce, bez obzira na koji način oni protestirali. Dijelit ću njihovu i sudbinu naše države i Bugojna. Vjerujem da će se njihova pitanja vrlo brzo naći u parlamentu", naglasio je.

Također, javno je obećao da nijedna marka neće biti uplaćena boračkim organizacijama i udruženjima iz općinskog budžeta.

Izrazio je očekivanja da će Općinsko vijeće uskoro razmatrati to pitanje, te da će svi pripadnici Armije RBiH i HVO-a s dvije, tri i više godina provedenih u jedinicama ovih formacija, biti obuhvaćeni boračkim dodatkom.

Okupljanje boraca u Bugojnu osiguravali su i ovaj put pripadnici PU Bugojno, a proteklo je dostojanstveno i bez incidenata.