15. dan
431

Demobilisani borci i dalje protestuju ispred Vlade FBiH: Tražimo po 320 KM samo za nezaposlene

Piše: El. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Demobilisani borci Armije RBiH i dalje protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Petnaesti dan, ujedinjeni u svojoj borbi, poručuju da ostaju dok ne ostvare svoja prava.

"Jučer je dolazio premijer FBiH, ali se ništa nismo uspjeli dogovoriti. Mi tražimo svoja prava, a on nije za naša prava. Najugroženija smo populacija Armije RBiH i MUP-a i tražimo da riješe status boraca koji su na birou, a za borački dodatak ćemo se kasnije boriti", rekao je Bakir Gazija, demobilisani borac Armije BiH iz Gornjeg Vakufa.

Hamdija Krnjić iz Novog Travnika rekao je kako borci dobro sve podnose i poručio kako njihovu unutrašnju čvrstu niko i ništa ne može pokolebati. Optimističan je i siguran da će ostvariti svoja prava, a problem je, ističe, nepostojanje komunikacije između Ministartva za boračka pitanja FBiH i premijera Fadila Novalića.

"Mi ne tražimo borački dodatak za sve pripadnike Armije RBiH jer je to nemoguće. Tražimo 320 KM naknade za borce koji su nezaposleni, a kada se iščisti registar za sve borce pripadnike Armije RBiH tražit ćemo borački dodatak koji ne može biti manji od 3 KM", rekao je Krnjić.

Također se zahvalio Sarajlijama, RVI i maloljetnim borcima koji im pomažu i sve vrijeme donose hranu i piće.

Vlada FBiH u subotu je održala tematsku sjednicu posvećenu zahtjevima boraca koji protestuju. Ustanovljeno je da se trenutno godišnje za boračk enaknade izdvaja 570 miliona KM, a da bi za ispunjavanje novih zahtjeva bilo potrebno dodatnih 770 miliona KM, što bi prema riječima premijera Vlade FBiH Fadila Novalića budžet entiteta dovelo pred kolaps.

U međuvremenu su i neki borci najavili i radikalne mjere, poput samozapaljivanja, kako bi iskazali svoje negodovanje zbog zanemarivanja boračke kategorije.

Podsjećamo, demobilisani borci počeli su protestovati ispred zgrade Vlade FBiH 12. juna. Većina ih je iz Teočaka, Zavidovića, Tuzle i drugih mjesta prepješačila put do Sarajeva.